Foto: Adrenalinski hedonizem v Ljubljani - večerja v zraku
Belgijska uspešnica prišla še v Slovenijo
Objavljeno: 14. maj 2015 ob 06:16,
zadnji poseg: 14. maj 2015 ob 07:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ploščad z mizo in sedeži dvignejo na višino tudi do 60 metrov. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Luka Jezeršek, glavni kuhar slovenske izdaje Dinner in the Sky. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jezerškov tris: File dimljene postrvi s smetanovim namazom s hrenom, marinirani šparglji z govejim jezikom in šefov poljubček. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Razgled z višav. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ob začetku dogodka, ki je v tujini prava uspešnica, so sedmo silo, testne zajčke Dinner in the Sky (Večerja v zraku), obilno podkrepili s koktajli iz penine, da bi malce omehčali naš strah pred višino. Ni šlo.

Lahko krivimo preblago poletno mešanico radgonske penine in bezgovega sirupa, ampak ko te sicer na videz suverena ekipa pripasa kot za vožnjo z vlakcem smrti in te dvigne 50 metrov nad Kongresni trg, ti je precej vseeno, ali je na krožniku pred tabo Jezerškova dimljena postrv z ikrami ali pa čips iz vrečke.

"Ker danes ni vetra, bomo lahko šli do 55, mogoče 60 metrov!" navdušeno naznani potetovirani, iz tujine uvoženi "varnostni upravitelj". No, bil je veter.

In kar nekaj kupic postrvi s smetanovim namazom, mariniranih špargljev z govejim jezikom in makronom, tris, ki je sestavljal novinarski degustacijski meni, je ostalo nedotaknjenih. Nekatere zato, ker je bilo udeležence preprosto preveč strah, da bi se ukvarjali z jedačo, nekatere pa zato, ker so imeli, med njimi denimo Neisha, Tomaž Mihelčič in Danica Lovenjak, preveč dela s selfiji.

"Prosim, pasov se ne dotikajte! Lahko pa z roko sežete desno pod stol, kjer je ročica za spust sedeža nazaj!" spodbuja varnostni upravitelj in od jedcev dobi zgolj zgrožene, zgrožene poglede.

Ne, Dinner in the Sky ni bil ustvarjen za tiste, nagnjene k vrtoglavici. Belgijska zamisel, ki je začela delovati leta 2006, je v teh devetih letih obredla okoli 50 držav, navdušila ljubitelje vrhunske kulinarike in adrenalina od Pariza do Las Vegasa, od Cape Towna do Sydneyja, od Dubaja do Ljubljane (v Sloveniji je zadeva pred tem že bila dvakrat, a je tokrat prvič odprtega tipa).

Ena najbolj nenavadnih restavracij
Koncept, ki ga je revija Forbes uvrstila na svoj seznam desetih najbolj nenavadnih restavracij na svetu, je v bistvu zelo preprost: 22 gostov, posedenih okoli podolgovate mize, sredi katere je otoček za kuharsko ekipo, dvignejo z žerjavom visoko nad mesto, nato pa jim z razgledom na urbano veduto strežejo brunch, koktejle, šampanjec, kosilo ali - najdražja varianta - večerjo (89 evrov).

In medtem ko je denimo v Monaku Dinner in the Sky pripravljal kar sloviti Alain Ducasse, je pri nas kuharsko taktirko prevzel Dvor Jezeršek z "masterchefovskim" Luko Jezerškom na čelu, ki ima s tovrstnimi večerjami nad trdnimi tlemi že izkušnje - z gostilno Krištof namreč že dve leti prirejata v krvavški gondoli "večerjo na zajli".

Okusi Ljubljane
Pri Jezeršku, pristašu lokalnega in sezonskega, so se odločili, da bo ljubljanski Dinner in the Sky nekakšna elitna nadgradnja Okusov Ljubljane, projekta, za katerega je dal lani pobudo etnolog dr. Janez Bogataj, kuharski mojstri iz prestolnice pa so smernice v večji meri sprejeli in jih oblikovali vsak v svojem slogu.

"Ljubljana se kulinarično strmo, strmo vzpenja. In Okusi Ljubljane so nekakšen dokument, na katerega se lahko opreš, seveda pa mu dodaš svoj pečat. Ob tem ne smemo spregledati, da tudi tujci vse bolj iščejo avtohtone ljudi," nam je po varnem spustu na trdna tla Kongresnega trga razlagal Jezeršek, ki bo v zraku med drugim stregel tudi svoj že prepoznavni šmoren z jagodami in LePotičko, miniaturno potico z različnimi nadevi.

Prvi korak: Premaganje strahu
Ker Ljubljana pač nima elitnih restavracij v 90. nadstropju stolpnic, kot jih imajo svetovne metropole, je Dinner in the Sky nekakšen približek tega - Jezeršek je pristaš tega, da mora tudi na mizi, za katero ste ne ravno galantno pripasani, vse slediti načelom vrhunskosti - hrana, pribor, kozarci, postrežba. Je pa res, kar priznava tudi kuharski mojster, da gre pri večerji v zraku v veliki meri tudi za tisto adrenalinsko komponento. "Prva misel tu morda res ni hrana, ampak kako premagati strah," delno potrdi naša opažanja, da se številni gostje hrane zaradi odrevenelosti sploh dotaknili niso, če pa so se jo, prav kaj dosti od nje niso odnesli.

"No, potem je pa tu še moment družbenih omrežij - instagramiranje tega trenutka, takojšnja objava, deljenje prijateljem ... Kulinarika pride na koncu. Pri krajših dvigih (koktajl, šampanjec) pride bolj v ospredje ta družbenoomrežni moment, medtem ko se pri večerji bolj posvetiš hrani," razlaga Jezeršek, ki ob tem pove, da so večino mest prodali prek darilnih paketov, pri čemer mladi bolj posegajo po koktajlnih dvigih, pari pa po večerjah.

Dinner in the Sky bo na Kongresnem trgu gostoval do 17. maja.

Kaja Sajovic
Foto: Kaja Sajovic, Miloš Ojdanić, BoBo

Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Domoljub
# 14.05.2015 ob 07:31
Vsaka s telefonom v roki. Danes če ne slikaš vsake bedarije, si že čuden.
dunbar
# 14.05.2015 ob 07:29
Kaj pa če te kakat?
Daedalus
# 14.05.2015 ob 07:32
Glede na pojave, ki so bile prisotne, se mi poraja vprašanje: a je bla hrana na štud. bone?
webman
# 14.05.2015 ob 08:49
Večerja: 89€,
Brunch: 39€,
opravljanje velike potrebe iz višine 50m na Kongresni trg: neprecenljivo!
doba
# 14.05.2015 ob 07:32
Totalna bedarija.
gesan
# 14.05.2015 ob 07:28
Ne vem pa kaj ima to z hedonizmom.
Hedonizem je uživanje življenja.
Tole mene bolj spominja na izživljanje življenja.

To pa je tako velika razlika kot je velika razlika med uporabo in zlorabo.
Dancoman
# 14.05.2015 ob 07:21
Kera bedna. Ze vec let imas moznost voznje v gondoli na krvavcu, pa je drago ko zafran.. Tole se mi zdi pa kr neki. Eno forsiranje po ceni ki je sigurno enormna..
alcatraz
# 14.05.2015 ob 07:57
lih taprava stvar za ljubljanske puhloglave japije, ali hipsterje katerim lahko prodaš kar hočeš. tudi eko kamne. :)
gesan
# 14.05.2015 ob 07:46
To je čisti primerek dokaza, da se na neumju najbolj da zaslužit.
gesan
# 14.05.2015 ob 07:24
Eni nimajo več kaj za jest, drugi pa ne vedo kako bi zapravili keš.
Zanimivo, da je ogromno tistih med drugimi drugače zelo dobrosrčnih, ki bi naredili pred kamerami prav vse, da zgleda kot, da jim je mar, da bi tudi drugi imeli dovolj za pod zob...in to na realnih tleh.

Po mojem pa, tisti na realnih tleh dostikrat nimajo ravno zaradi teh, ki ne vedo kako bi zapravili keš.
Pa potem rabijo tudi takšne življenske vložke, da bi si popestrili svojo brezidejni način življenja, da bi preganjali dolgčas.
Jezni Smrk
# 14.05.2015 ob 09:39
Sovražim hipsteraj.
Wasabi
# 14.05.2015 ob 14:45
Moj sosed, voznik granika, je že pred 20 leti malical v zraku, sicer pariško salamo in pol francoza, ampak vseeno;)
vipmit
# 14.05.2015 ob 07:57
Kaj kuhar mora imeti opravljen zdravniški pregled za delo na višini ? ;)
eos
# 14.05.2015 ob 07:35
Če bi prepovedali uporabo telefonov, bi bila miza prazna.
Upam, da vsaj Jeraj dobro pokasira.
vipmit
# 14.05.2015 ob 07:24
ha, ha, ha, ...
Jaz sem pa mislil, da jih izstrelijo v zrak.
alcatraz
# 14.05.2015 ob 09:08
Nekateri pač morate vse raztrgat, meni se zdi koncept zanimiv ...

v čem?
gesan
# 14.05.2015 ob 07:40
Domoljub
# 14.05.2015 ob 07:31
Vsaka s telefonom v roki. Danes če ne slikaš vsake bedarije, si že čuden.
........................................
..
Ja, jaz sem prav vesel, da sem čuden, ker ne potrebujem mobilca za to, da nisem izgubljen.
Debely
# 14.05.2015 ob 10:00
Bedarija.
clarus
# 14.05.2015 ob 09:32
Žerjav na Kongresnem je tujek v prostoru. Mar na tleh nimamo dobrih gostiln?
aristarchus
# 14.05.2015 ob 09:10
en douchebag meni, prosim
Peter F.
# 14.05.2015 ob 07:42
To je bilo pred desetimi in več leti popularno v razvitem svetu. Ljubljana pa to leta 2015 prodaja kot neko atrakcijo. Nje.
alcatraz
# 14.05.2015 ob 10:50
Komentarji so čisto tipično slovenski - in so dokaz, zakaj bomo vedno bolj propadla država. Zakaj bi kdo bil kreativen? Zakaj bi kdo ustvarjal 1000 % dodano vrednost? Zakaj bi kdo bil uspešen?

v čem pa je dodana vrednost, da navlečeš žerjav na trg?
višek kreativnosti ane?
naj raje konopljo v red spravijo tako kot je treba.
bomo vsi zaslužil. pa še bolniki bodo imeli kaj od tega.
snjaper
# 14.05.2015 ob 08:28
Ne bi rad vedel, kaj naredijo, če koga tišči na wc :P
420
# 14.05.2015 ob 13:33
bravo zelo izvirno in kmetavzarsko
frozen pingvin 2
# 14.05.2015 ob 10:48
je pa vsaka stvar na kongresnem trgu tujek. celo poletje stojijo na trgu razni šotori, dvigala, odri... kongresni trg je eden lepših delov ljubljane...na eni strani uršulinska cerkev, na drugi filharmonija in grad na njo...zraven par in univerza...in turisti ter mi namesto da bi lahko uživali v teh razgledih, moramo gledat šotore, ograje, odre in dvigala. pa a niste zraven obnovil trga republike?! idealen za vse te stvari..!!
7up
# 14.05.2015 ob 08:20
Zanimivo. Ni mi pa jasno, kako kuhar dela na takem prostorčku.
maher
# 14.05.2015 ob 11:51
Mogoče bi lahko tem ubožcem - po zgledu rimskih patricijev – priskrbeli še pavja peresa, s katerimi bi se čohali po goltancih, da bi izbljuvali požrte špecialitete in se nabasali z novimi? Mogoče bi bila Ljubljana potem še bolj svetovljanska.
alcatraz
# 14.05.2015 ob 10:50
kongresni trg bi moral biti poletni prostor za večje koncerte!
ipad
# 14.05.2015 ob 10:38
@skippy: to zame ni nobena dodana vrednost, če uporabljaš 10 le staro idejo, ki je mimgrede že pred 5imi leti bila v btc-ju. tekoči trak in administrativna dela večino slovencev vsaj nafutra, od tega pa ma korist sam en napihnjen jezeršek, ki nima nobenih svežih idej.
frozen pingvin 2
# 14.05.2015 ob 10:09
vsak naj zapravlja denar kakor mu paše.
piatim69
# 14.05.2015 ob 14:52
wasabi@odlicna!!...je pa dejstvo da slovenski samozvani jet set ne ve vec kako bi se afnal....medtem pa polovica slovencev lacnih,se cetrtina pa na robu prezivetja....pa skoraj vsi posteno delajo cel mesec....ce to ni zalostno....
ginza
# 14.05.2015 ob 14:41
@Valentin57:Problem z bogatimi pri nas je, da jih je premalo, ne pa kaj počnejo

Če bi jih bilo več, ne bi bili bogati.
kleber
# 14.05.2015 ob 10:56
preseravanje za bogate
alcatraz
# 14.05.2015 ob 09:53
Sovražim hipsteraj.

Sovražim ga ne. Preziram pa... .ZELO. :)
alcatraz
# 14.05.2015 ob 09:36
Žerjav na Kongresnem je tujek v prostoru. Mar na tleh nimamo dobrih gostiln?

Se strinjam popolnoma.
kundera 78
# 15.05.2015 ob 02:59
Resnično preziram debile s telefonom v rokah 24/7
koren-prsmojen
# 14.05.2015 ob 09:55
Hedonizem po slovensko. No, če se najdejo taki, ki imajo viška pod palcem....

Je pa res, da ko poslušam zgodbe na valu 202, kako družina, katere starši so celo zaposleni pa nimajo za hrano in potem preberem o recimo tem dekadentnem prehranjevanju v zraku, sem milo rečeno, malo zmeden.
ti-ne
# 14.05.2015 ob 13:16
jurica

# 14.05.2015 ob 11:49

Sicer pa je že skoraj vse razprodano, torej bravo organizatorji, bravo Ljubljana !

::::::::::::::::::::

Dokler je dovolj snobov, da plačajo take neumnosti, bravo organizatorji.
alcatraz
# 14.05.2015 ob 12:41
odštekanost pa taka....
melanholik
# 15.05.2015 ob 10:42
aaa

# 14.05.2015 ob 12:11
Prijavi neprimerno vsebino Problem z bogatimi pri nas je, da jih je premalo, ne pa kaj počnejo

V vsaki normalni družbi velja

Preseravanje za bogate = Službe za rajo.

A lahko kakšen še bolj oguljen kliše? To preprosto ni res. Največ služb za rajo je bilo v obdobju po drugi svetovni vojni, za katerega so bile značilne relativno majhne socialne razlike in zelo velik obseg redistribucije (tudi na zahodu!). Od 70. in 80. let prejšnjega stoletja dalje pa je razvoj jasen - bogati se preseravajo zmeraj bolj, služb za rajo pa je zmeraj manj. Tako da - to zgoraj je samo lepo zveneča puhlica.
visoki
# 14.05.2015 ob 20:39
sami japiji v tipičnem elementu preseravanja
ginza
# 14.05.2015 ob 14:39
Za tole bi mi bilo pa res škoda denarja.
LaMar
# 14.05.2015 ob 14:13
A to kuha oni iz MasterChefa, ko vsako hrano najprej povoha iz vseh strani?!? Tako to počne ena živalska vrta na štirih nogah - človekov najboljši prijatelj! ;)
potemkin
# 14.05.2015 ob 21:24
bog ne dej, da komu pade jedilni pribor dol iz mize :D
Valentin57
# 14.05.2015 ob 11:58
@kleber:
preseravanje za bogate

Ja, in...?
Problem z bogatimi pri nas je, da jih je premalo, ne pa kaj počnejo (če ne kradejo).
ajerestakohudo
# 14.05.2015 ob 10:46
Gospa v modri obleki in z mikrofonom v roki na sliki 22 bi lahko malo bolj pazila pri izbiri modrčka...
samy joe
# 15.05.2015 ob 07:13
Fukn jih dol.
Valentin57
# 14.05.2015 ob 23:08
@ginza
@Valentin57:Problem z bogatimi pri nas je, da jih je premalo, ne pa kaj počnejo
Če bi jih bilo več, ne bi bili bogati.


Ej, pri najboljši volji te ne štekam. Če bi bilo bogatih več, ne bi bili bogati? Zakaj?
jureimacure
# 14.05.2015 ob 17:43
Naj delajo kar hočejo če je v okviri legale.

Zakaj je prepovedano kajenje?
ZeK
# 14.05.2015 ob 12:25
meni je hudo, ker Kaja zaradi strahu pred višino ni pojedla vsega, kar je bilo na mizi.

upam, da jo danes povabijo na kak drug kulinarični dogodek, o katerem bo napisala nov objektiven članek, in se do sitega najedla.