Foto: Gospod Riblja Čorba se je priklonil svojim backvokalistom - mariborskim upokojencem
MMC na velikem koncertu Riblje Čorbe v Stožicah
Objavljeno: 19. november 2017 ob 18:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

false
Bora in Ani skupaj na odru. Foto: MMC/Vid Izlakar
false
Občinstvo v Stožicah je sobotni koncert navdušil. Foto: Sandi Fišer
false
65-letni roker Bora Čorba pred ljubljanskim mikrofonom. Foto: Sandi Fišer
false
Pevec Van Goghov se je podal tudi med obiskovalce. Foto: MMC/Vid Izlakar
false
Nastopili so tudi Mi2. Foto: Sandi Fišer
false
Energični Đorđe David. Foto: MMC/Vid Izlakar
false
Velike zvezde večera. Foto: Sandi Fišer
VIDEO
Starostniki na odru Riblj...

"Recite ji, naj nič ne skrbi - poljubil jo bom naslednjič, ko se vidiva," Bora Đorđević prek MMC-ja sporoča 88-letni Ani Belina, ki je skupaj s svojimi sostanovalci navdušila Stožice.

Že res, da so obiskovalci v dvorano Stožice prišli zaradi legendarne skupine Riblja Čorba, toda vsaj tak aplavz kot glavne zvezde večera so si prislužili tudi njihovi posebni gostje - zborček Daničina čorba, ki so ga sestavljali stanovalci mariborskega doma upokojencev Danice Vogrinec.

Medtem ko številni Slovenci doma in pred televizorjem tarnajo nad pomanjkanjem energije v turobnem novembru in mrakom, ki se spusti že ob petih popoldne, so jim njihovi precej starejši rojaki v soboto zvečer dali pošteno lekcijo, kaj pomeni moč volje.

Ura je odbila že pol enajstih zvečer, ko so se starostniki skupaj z osebjem doma pogumno povzpeli na oder, kakor koli je pač šlo - nekateri sami, drugi ob pomoči negovalk, tudi s hojco, celo prinesli so jih po stopnicah.

Velike zvezde večera
Ampak ko so bili vsi zbrani v soju žarometov, so odvrgli nekaj desetletij in ob zvokih Čorbine uspešnice Nemoj da ideš mojom ulicom kot zborček backvokalistov povsem navdušili nekajtisočglavo množico pod seboj. Enaka zgodba se je ponovila še ob pesmi Volim žene. "Moji sošolci," se je pošalil 65-letni Bora.

Nekateri med njimi bi res lahko bili pevčevi sošolci, drugi pa po letih celo njegovi starši. Med njimi tudi gospa Belina, ki je pri svojih 88 letih nazorno ponazorila nesmrtnost rokerske duše, ko je ob koncu nastopa zborčka v črnih pajkicah, s sončnimi očali in z napisom Dobrodošli v naši ulici na hrbtu priskakljala k Bori, se mu zahvalila za čarobni večer in mu podarila pisano sliko ribje kosti - simbola skupine. Nato pa se ob huronskem navdušenju v dvorani še priklonila, občinstvu poslala poljubčke in odplesala nazaj.

"Kaj, vse to sem storila?! Tako sem se vživela, da se tega niti zavedala nisem," se med hihitanjem za glavo prime vzhičena gospa Ani, ko jo po nastopu poiščemo v zaodrju. "Veste, danes me je prišel menda poslušat tudi moj pravnuk, 14 let ima," nam še zaupa živahna sogovornica. "Ampak obžalujem pa to, da Bori nisem pritisnila poljubčka, nisem pozabila na to, samo preprosto se takrat nisem zavedala," nam potoži.

"Danes letimo"
"Tak dogodek - nastopiti v Stožicah pred večtisočglavo množico - je res fenomen, predstavlja res novo dimenzijo pri razmišljanju o skrbi za starejše,"
se je navduševal tudi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič.

Kako pa se je sploh zgodilo to, da so njegovi varovanci nastopili v Stožicah? V sklopu projekta Oma, deda & rock 'n' roll, s katerim želijo podreti tabuje v družbi, so v dom prišli koncertirat predlani Bajaga, lani Mi2, letos pa Riblja Čorba, ki se jim je torej oddolžila s povabilom na njihov prvi naslednji veliki koncert v Sloveniji. "V domu propagiramo zgodbo, ki se ji ne reče zgolj dolgotrajna skrb za starejše, ampak predvsem dolgotrajno življenje, in življenju dajemo polet. In danes letimo," je bil zadovoljen Slavič.

Gost večera je bila tudi skupina Mi2. "Zaradi te pesmi smo nocoj tukaj," so ob Visoki pesmi dejali z odra.

Na odru v družbi gostov
"Ta pesem opisuje življenje - tisto, kar se je že zgodilo, in to, kar se še bo. V njej razložim, da sem, ko sem še hodil v šolo, v torbi vedno imel strip Alana Forda, pod klopjo žogo in da sem takrat vedno bolj kot učiteljem verjel Riblji Čorbi, " nam pozneje pojasni danes 46-letni pevec Jernej Dirnbek.

Velik aplavz občinstva si je prislužila tudi predskupina, srbski rockerji Van Gogh, ki v Sloveniji, tako kot pravijo sami, "kljub 31-letni zgodovini, desetinam albumov, tisočim koncertom, razprodani beograjski Areni in številnih stadionih, MTV-jevim nagradam" še vedno velja za precej anonimen bend.

"Vesel sem, da smo se nocoj kot mlada in perspektivna skupina predstavili slovenskemu občinstvu in upam na neki nov klubski začetek tukaj," je za MMC pojasnil pevec Zvonimir Đukić Đule. "Kajti ali veste, po čem se prepozna veličina ljudi, ki so skozi čas klesali kamen in gradili svoje delo? Po tem, da so pripravljeni, da vzamejo neki nov kamen in ga obdelujejo od začetka," je ponazoril.

Na oder je s pesmijo Dolazim za pet minuta stopil tudi Đorđe David. "Rokenrol je ena izmed najbolj kozmopolitskih oblik izražanja na Zemlji, saj ga razumejo belci, temnopolti, Kitajci, Eskimi in pingvini. To je zvrst glasbe, ki ne razlikuje med barvo kože, narodnostjo in vero," nam je dejal nekdanji pevec Generacije 5, ki s svojo novo skupino Death Saw pravkar pripravlja tudi novi album. Na velikem odru je v Ljubljani stal prvič, nad odzivom slovenskega občinstva pa je bil navdušen.

Bora: "Srce mi igra"
Zadovoljen po koncertu, na katerem je zapel vse največje Čorbine uspešnice, kot so Ostani đubre do kraja, Lutka sa naslovne strane, Dobro jutro, Kad sam bio mlad, Kada padne noć, Pogledaj dom svoj anđele, gde si u ovom glupom hotelu, Ostaći slobodan, Avionu slomiću ti krila, Dva dinara druže, Posledna pesma o tebi, Jedino moje, Rekla je in druge, je bil tudi Bora sam. "Fantastično je bilo. Navdušen sem nad ljudmi, ki so nas prišli poslušat, srce mi igra," nam je dejal, ko so se v dvorani prižgale luči.

Za konec mu prenesemo še sporočilo gospe Ani. "Prelepo, ganljivo! Recite ji, naj nič ne skrbi - poljubil jo bom naslednjič, ko se vidiva. Še letos spet prihajamo v Maribor," je odgovoril Đorđević.

Tina Hacler, foto: Sandi Fišer in Vid Izlakar
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
guverner
# 19.11.2017 ob 23:42
in ja četnik....z brado in tatuji....karikatura...

Ne bo držalo, da je samo karikatura četnika. Boro je pravi četniški vojvoda!

https://www.youtube.com/watch?v=pOZEUEMX
9xU
iluvatar
# 20.11.2017 ob 11:21
Leb i sol. To je muska.
Sujo
# 20.11.2017 ob 09:29
trije zaporedni razprodani koncerti v beograjski areni, razprodana Turneja po ZDA....ja, noben več jih ne posluša.
Sujo
# 20.11.2017 ob 08:01
Prvič sem bil. Ravno zaradi Borinih izjav in tega sranja nisem Čorbe niti nikol poslušal. Ampak dejstvo je, da je bil tole eden boljših koncertov. In teksti Čorbe so dejansko umetnost.

Vsi ki bi pa Thompsona, dajte, jajca na tnalo pa na koncert v Knin, s slovensko zastavo na majici. Saj ni ustašev, bo vse ok, sami hipiji vsepovsod.
Jarik
# 20.11.2017 ob 07:27
Ne vidim razloga da se nei tukaj razburjajo ker nam Bora nekoč povedal da smo bečki konjušari. Zmotil se je samo toliko, da nismo bečki ampak briselski konjušari. Ob tem pa čistimo za še večjimi konji, tistimi čez lužo.
Btw, prve 4 plošče (LP-ji) so mi res bile všeč, potem pa ni imel več takšnega naboja, tudi v Beogradu je zgubljal popularnost, na vaseh je pa rasla. Danes polni dvorane tudi v Beogradu, vendar ga gredo gledat kot kakšnega dinosavra v Jurski park, otroci senilnih in senilni (dobesedno)
fah-q
# 20.11.2017 ob 12:19
Bora...sem bil fan v 80h...super muzika, besedila, ritem..pravi rock z balkana-original in poseben...sem mu mal zameril one "bečke konjušare"-ampak gledano danes-je imel prav. naša politika je brez hrbtenice. nazadnje vidno pri kataloniji. ne morem pa prek nekaterih njegovih osebnih prepričanj...in zato me na koncertih ne bo...

kar se primerjave s thompsonom tiče-glasbeno ni primerjave, kot bi primerjal murka s predinom. pa je bora avtor boljši od predina avtorja. in za dodatek-smatram, da ni za prepovedovat koncertov-tudi thompsonovga ne. kvečjemu po koncertu orng nabit kazni za prekrške in kazniva dejanja, če so bila.
tetka
# 19.11.2017 ob 23:12
Riblja Čorba je odličen bend zelo inovativen v tistih davnih socialističnih časih. Bora je umetnik. Ni pa politik in zgodovinar in seveda ...o dogodkih ob razpadu Jugoslavije se je tako kot velika večina Srbov ...danes tega ne priznajo....veselila Slobe.....in njegovega povzdigovanja Srbstva....in ja četnik....z brado in tatuji....karikatura.....ampak pustimo to...ni edini umetnik ki nima pojma o real politiki.
kiliboy
# 19.11.2017 ob 22:45
Že po nekaj komentarjih se vidi, da se slovenski državljani zelo radi delimo. Žalostno, a resnično. Naj živi dobra glasba, taka in drugačna!
likid
# 19.11.2017 ob 22:44
@mulcon

v Mariboru 28.12. v sklopu prednovoletnih koncertov na Trgu Leona Štuklja.
dr.xyz
# 19.11.2017 ob 21:47
Koncert je bil fenomenalen.Eden in edini Bora! samo ozko gledni ljudje lahko primerjajo Thompsona in Ribljo Čorbo.Thompson je začel svoje podvige ,ko je bila država v vojni in izkoristil primitivna čustva nacionalistov.Riblja Čorba je pa povsem drugo,kdor pozna zgodovino ve da je to umetnost,ne širi politične ali nacionalne propagande po koncertih od razliko Thompsona.Bori pa najbolj očitajo nekateri to,ker je rekel v 90 letih,da so Slovenci Dunajski hlapci.Seveda se je za to tudi opravičil,no danes smo Bruseljski. :) Peace brothers!
Arnolfus
# 19.11.2017 ob 21:10
Plava garda.
fah-q
# 20.11.2017 ob 12:27
tule je ena borina....fantastična pesem....žal pa sam ni poslušal lastne pameti iz tistih časov glede politike...

link

Kako je lepo biti glup
o, kako je lepo biti glup
stoka ume da nervira
gutaj sta ti se servira
kako je lepo biti glup

O, kako je lepo biti glup
kako je lepo biti glup
bolje mozak sakrivati
pa cutati i plivati
kako je lepo biti glup

Ref.
Ne bavi se politikom
spavaj, radi, cuti, jedi
i ne veruj vise nikom
lezi, dig' se, ustaj, sedi
lezi, dig' se, ustaj, sedi

Kosa gori ispod slema
valjamo se po prasini
niko od nas pojma nema
da smo davno u masini
da smo davno u masini

O, kako je lepo biti glup
o, kako je lepo biti glup
mani glavu, pasi travu
glup si, nisi ti u pravu
o, kako je lepo biti glup

Kako je lepo biti glup
kako je lepo biti glup
bas te boli sta ti rade
ko te laze, ko te krade
o, kako je lepo biti glup

Ref.

O, kako je lepo biti glup
o, kako je lepo biti glup
rudes
# 20.11.2017 ob 06:36
Ata, in kaj ima Slovenija s padcem Vukovara? Pa sam na Borin koncert ne bi šel, ne glede na to, da je res umetnik, a s svojimi izjavami v 90 ih mi je..... Res pa ne razumem, zakaj en Srb ne bi smel imeti koncerta v Lj na obletnico Vukovarja.
Sujo
# 21.11.2017 ob 13:32
Lovec....scorpions bodo zdaj zdaj pr nas pa ni nobenga hudga odziva.
Lovec
# 21.11.2017 ob 09:51
Omenjeni pevec je žalil Slovenijo oz. slovenski narod. V normalni državi bi mu prepovedali vstop v državo.
Me pa zanima zakaj policija ni prepovedala koncert, saj bi glede na standard zlahka našla elemente, ki bi ogrožali varnost ?
Tako pa nekateri pobirajo milo oz tal in se imajo za pomembne.

V Slovenijo hodijo koncertirati ostareli bendi balkanskega roka, ki so na večni zadnji turneji. V okolici Slovenije pa se dogajajo veličastni festivali poleti in prav tako koncerti. Da bi pri nas koncertiral Bruce The Boss je znastvena fantastika.

Je pa res,d a z velikim navdušenjem pozdravljamo razne Mile Kitiće in Jelene Rozge in podobne ekspiremente pločevine in boteksa.
samogledam
# 20.11.2017 ob 16:12
Sem pricakoval, da se bo Slovencem opravicil....
Kekec99
# 20.11.2017 ob 12:59
"Bečki konjušari"? Avstrici so se pritožili da so Lipicanci njihovi konji, mi pa smo kot češ le skrbeli za hleve. Tako da mislim da to ni zraslo na njegovem zeljniku.
cepc
# 20.11.2017 ob 11:53
Muzika naj nebi imela meja,zakaj potem ne organizira koncerta v Zagrebu ali Sarajevu,nima muda
Furešt
# 20.11.2017 ob 01:44
Bora je v prvi vrsti izjemen glasbenik in tekstopisec, zagotovo eden večjih na prostoru bivše skupne države. Je velik srbski nacionalist hkrati pa tudi drugim dopoveduje naj bodo ponosni na to kar so ne glede na to ali se gre za Hrvate, Srbe, Slovence ali Američane. Torej mu nikakor ne moremo pripisati oznake šovinista čeprav je s svojimi izjavami konec 80-ih in v 90-ih večkrat prestopil to mejo zdravega okusa (ko so bila nacionalna čustva najbolj razgreta). Prav tako tudi ni fašist. Je pa veliki pristaš četniškega gibanja in ponosen četnik. Kdor pozna ozadje četništva med 2. SV bo vedel, da se omenjeno gibanje nikakor ne more enačiti z ustaštvom. V veliki meri ima četništvo tako negativno oznako zaradi komunistične propagande, ki je preplavila te prostore po 2. SV. S tem pa seveda ne zanikam zločinov za katere so bili četniki odgovorni. Vendar enačiti četništvo z nacizmom, fašizmom ali ustaštvom je popolnoma zgrešeno. Kakor je tudi smešno in hkrati žalostno enačiti Boro s proustašom Thompsonom. In Bora ima morda prav, ko pravi, da je biti nacionalist nekaj pozitivnega... vendar biti pristaš srbskega nacionalizma, ki poveličuje zločine storjene v zadnji balkanski vojni in njene klavce razglaša za heroje (Mladić, Karađić in ostali)... hja, tudi to je Bora Čorba in zaradi tega nikdar ne bom šel na njihov koncert, čeprav sem poslušalec njihove glasbe.

ps: ko je pa izjavil, da smo bećki konjušari, ne mi zamerit, vendar mislim, da je povedal resnico (čeprav se ponavadi z njim v 90% primerov ne strinjam), ki pa jo seveda mi neradi priznamo. Pač taki smo.
vle
# 22.11.2017 ob 15:08
Od leta 1990 jih ne poslušam več!

Očitno je imel koncert za "avstrijske konjušare", Slovenci pa smo zadnjih 14 dni rajši poslušali "Back in black".
Kekec99
# 20.11.2017 ob 12:51
@jbzt
Čorba opeva ljubezen, Thompson pa nacizem. Čestitke za idejo o backvokalistih.
Bivši uporabnik
# 19.11.2017 ob 21:57
Volim, volim, volim, volim žene,
ali one malo manje vole mene,
zaljubim se pet šest puta
u roku od tri minuta
volim, volim, volim, volim žene!

Komaj čakam, da pridejo v Maribor!
sejnik
# 20.11.2017 ob 13:38
Dosmrtno zamerim Bori, da nas je, ko smo se leta 1991 osamosvajali, zmerjal z bečkimi konjušari

Bora je sicer rekel "kočijaši", morda je celo pomenljivo, da so to Slovenci spremenili v konjušari ...
mulcon
# 19.11.2017 ob 22:10
Kdaj in kje bodo v Mariboru?
Rdeči valjar
# 20.11.2017 ob 08:56
Včasih nas je ozmerjal in si o Slovencih mislil vse najslabše. Danes pa ... Ja, tako je to, nihče več ga ne posluša, le še v Srbiji in Sloveniji lahko na stara leta kaj zasluži. Zato pa požre tudi svoje principe.
Mazni
# 20.11.2017 ob 12:47
Dokler se ne opraviči za svoje neumnosti v 90. letih, nima kaj delati v SLO, čeprav sem ljubitelj njegove glasbe izpred 90. let. Thompsonova muska je pa itak samo fašistična propaganda, ki nima kaj iskat pri nas. Bora ima vsaj dobro musko izpred 90.let, na katero se bo lahko šlepal do smrti.
kučkučki
# 19.11.2017 ob 20:08
še več kakšnih koncertov prosim:)
rs23
# 19.11.2017 ob 18:42
Splačalo se je biti včeraj tam,...
kurirka
# 19.11.2017 ob 20:11
Bora forever!