Igralka s kraljico in inšpektorico. Foto: Reuters
Igralka s kraljico in inšpektorico. Foto: Reuters
Je tudi edina igralka, ki je upodobila tako kraljico Elizabeto I. kot II. Foto: Reuters

"To je neverjetno, počutim se kot moj mož, ki me gleda. Kot da bi dobila še tri sestre, super je," je na razkritju lutk povedala legendarna igralka, ki je z vsako izmed svojih voščenih sester (ima tudi eno biološko sestro) tudi pozirala.

Prvo lutko v igralkino čast so v muzeju sicer odkrili že leta 2010, kot so povedali v muzeju, pa je lutka kraljice Elizabete II. ena izmed najpriljubljenejših v muzeju. Ob visokem jubileju so se odločili kolekcijo Helen Mirren nadgraditi še z dvema lutkama: "Želeli smo narediti nekaj posebnega, da proslavimo njen rojstni dan, zato smo se odločili, da obiskovalcem damo priložnost, da jo spoznajo v treh njenih najbolj znanih preoblekah."

Ena izmed lutk prikazuje igralko v vlogi kraljice Elizabete II., druga upodablja policijsko inšpektorico Jane Tennison, tretja pa je z rdeče preproge. Vse tri Mirrenova opiše kot odlične kopije, na vprašanje, katera pa ji je najbolj všeč, pa je odgovorila, da tista z rdeče preproge, saj ji je najbolj blizu: "Poglejte, kako srečna je." Zanimivo je tudi, da je igralka za glamuroznejšo lutko podarila svojo obleko.

"Sestre Mirren" bodo na ogled do 16. oktobra.

Kariera, ki traja že več kot 30 let
Igralko, ki je 26. julija praznovala 70. rojstni dan, na malih zaslonih in velikih platnih spremljamo že več kot trideset let.

Nase je opozorila leta 1980 s prelomno vlogo v gangsterskem filmu Johna Mackenzieja The Long Good Friday in odtlej nanizala celo vrsto vlog, med drugim v filmu Excalibur - Meč kralja Arthurja, Cal in Norost kralja Jurija. Je tudi edina igralka, ki je upodobila tako kraljico Elizabeto I. kot II., za zadnjo je osvojila celo vrsto nagrad, vključno s tremi najvidnejšimi - bafto, zlatim globusom in oskarjem. Nič manj opazna ni na odrskih deskah.

Ne hollywoodskim lepotnim idealom
Od leta 2003 njeno ime spremlja častni naziv 'dama', znana pa je tudi po tem, da ne prisega na lepotne ideale, ki jih zapoveduje Hollywood. Konec lanskega leta je podpisala pogodbo za kozmetičnega velikana L'Oreal, zahtevala pa je, da so njene fotografije neobdelane in neretuširane. Igralka želi s tem vsem ženskam v zrelih letih sporočiti, da nad staranjem ni treba obupovati in se zatekati z najrazličnejšim pripomočkom. "Želim si, da bi lahko navdihnila čim več žensk, da se dobro in samozavestno počutijo v svoji koži in da prisegajo na naravni videz."