Dan odprtih vrat v Vatikanu za brezdomce. Foto: Reuters
Dan odprtih vrat v Vatikanu za brezdomce. Foto: Reuters

Sikstinska kapela se je za turiste zaprla ob 16. uri, nato pa so si jo v miru ogledali brezdomci. Predvidena je tudi skupna molitev pod znamenitimi freskami Michelangela, ki ponazarjajo stvarjenje sveta in poslednjo sodbo.

Brezdomci so si lahko v organiziranih skupinah poleg Sikstinske kapele danes popoldne ogledali tudi vatikanski muzej, šli mimo Hiše svete Marte, kjer prebiva papež, in se sprehodili po vatikanskih vrtovih, piše vatikanski bilten L'Osservatore Romano. Po obisku so brezdomcem v kavarni muzeja postregli večerjo.

Revna Cerkev za revne
Gre za novo pobudo, iz katere je razvidna naklonjenost papeža Frančiška revnim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Frančišek je ob izvolitvi za papeža marca 2013 poudaril, da želi "revno Cerkev za revne", v svojem pontifikatu pa je že večkrat pokazal, da so mu brezdomci pri srcu.

Tako je lani pred božičem brezdomcem v Rimu razdelil več sto spalnih vreč, ob svojem rojstnem dnevu pa je 17. decembra sprejel osem brezdomcev. Novembra je ukazal gradnjo treh prh za brezdomce, v Vatikanu pa jim je od februarja na voljo tudi frizerski salon, kjer jih vsak ponedeljek lahko zastonj ostrižejo ali jim uredijo brado.