Finančna uprava bo približno polovici od dobrega milijona zavezancev poslala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2014. Foto: BoBo
Finančna uprava bo približno polovici od dobrega milijona zavezancev poslala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2014. Foto: BoBo

Furs je v prvem svežnju poslal 507 tisoč in 53 informativnih izračunov, rok za morebitne ugovore zavezancev pa se izteče 30. aprila. Zavezanci, ki so plačali premalo dohodnine, bodo morali razliko poravnati do 1. junija, tistim, ki so vplačali preveč, pa bo Furs razliko na bančne račune nakazal 28. maja.

Na finančni upravi zavezancem svetujejo, naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, ali so vanje vključeni vsi dohodki, na podlagi katerih se obračuna dohodnina. O vseh morebitnih neujemanjih morajo obvestiti Furs. Če tega ne storijo, se bodo znašli v davčnem prekršku, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Tisti, ki v informativnem izračunu ne bodo našli napak, pa lahko le čakajo na odločbo, ki bo prišla čez 30 dni. Ugovorov tudi ni treba vlagati zavezancem, če znesek v informativnem izračunu odstopa od izplačanih zneskov za manj kot en evro.

Dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. V prvem svežnju je 44,3 odstotka zavezancev, ki morajo dohodnino doplačati in 49,1 odstotka takšnih, ki jim bo Furs povrnil preplačilo. Skupno bodo zavezanci doplačali 38,4 milijona evrov, Furs pa bo zavezancem vrnil 59,3 milijona evrov. Povprečen znesek doplačila je 171 evrov, povprečen znesek vračila pa 238 evrov.

Informativne izračune bodo prejeli vsi zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. Ne bodo pa jih prejeli tisti, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do 31. julija.