Marko Munih je dvakratni nagrajenec Prešernovega sklada, prejel pa je tudi Betettovo nagrado in častni znak svobode Republike Slovenije za dolgoletno delo v glasbeni dejavnosti. Foto: RTV SLO
Marko Munih je dvakratni nagrajenec Prešernovega sklada, prejel pa je tudi Betettovo nagrado in častni znak svobode Republike Slovenije za dolgoletno delo v glasbeni dejavnosti. Foto: RTV SLO
Marko Munih
Marko Munih, ki že več kot pet desetletij sooblikuje glasbeno življenje na Slovenskem, se je rodil leta 1936 na Mostu na Soči. Foto: RTV SLO

Munih je na festivalu sodeloval kot član žirije. "Še posebej sem ponosen, da so me pred desetimi leti prek italijanskega ministrstva za kulturo imenovali za umetniškega vodjo celotnega tekmovanja. Sem predsednik vseh žirij in usklajujem njihovo delo, saj člani prihajajo z vseh koncev sveta, kakor tudi tekmujoči zbori," je Munih povedal za današnjo izdajo Primorskih novic.

Zato je imel pregled nad celotnim zborovskim ustvarjanjem, saj je ob pomoči drugih članov festivalske žirije spoznaval delo na področju zborovske glasbe tudi na drugih koncih sveta.

Zborovska kultura pri nas: velik napredek v zadnjih desetletjih
"Ugotavljam, da je bila evropska zborovska kultura v vseh obdobjih na visoki ravni, pri nas pa je bilo drugače. Ko sem leta 1965 z zborom zmagal v Gorici, smo v Jugoslaviji prepevali bolj udarne pesmi, partizanske in podobne. A meje so se potem odprle, šli smo v Evropo, poslušali, kaj pojejo drugi, in se učili. To je bilo zelo težko. V Evropi so namreč že dolgo gojili znanje: izobrazba glasu, intonacija, solfeggio ... Vse to smo morali prenašati k nam. Vesel sem, da so prizadevanja obrodila sadove. Danes imamo Slovenci kopico odličnih zborov, ki lahko konkurirajo kjer koli v Evropi,"
je povedal.

Munih je ponosen tako na vodenje Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič kakor Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec in na številne "druge svoje otroke", tudi na goriški oktet Vrtnica.

Datum upokojitve je že izbral
Munih, ki bo januarja prihodnje leto praznoval 80. rojstni dan, bo dirigentsko kariero sklenil novembra 2016 v Kulturnem domu Nova Gorica. Na prireditvi bodo poleg nekaj slovenskih del izvedli Rahmaninov Klavirski koncert št. 2 z domačim pianistom Danijelom Brecljem. "Čisto na konec svoje kariere pa bom postavil Cherubinijev Rekviem, kot poklon številnim žrtvam prve svetovne vojne na naših tleh," je še dejal Munih.