Gospod Darcy kot darker? Čas je za temačno in sodobno Prevzetnost in pristranost
Prihaja še ena ekranizacija klasičnega romana
Objavljeno: 9. avgust 2017 ob 09:16
London - MMC RTV SLO

Prevzetnost in pristranost
Gospod Darcy in Elisabeth Bennet sta skozi stoletja doživela mnoge upodobitve. Tukaj sta na ilustraciji iz leta 1894, katere avtor je Hugh Thomson (1860-1920). Foto: Wikipedia
Jane Austen
Ob letošnji 200. obletnici smrti Jane Austen je Britanska centralna banka izdala bankovec za 10 funtov, ki ga krasi njeno obličje. Foto: EPA

Prihaja še ena adaptacija klasičnega romana Jane Austen Prevzetnost in pristranost, ki bo romantični pripovedi, ki se sicer dogaja na prelomu iz 18. v 19. stoletje, dodala temačnejše tone in jo preselila v 21. stoletje.

Tako bo nova televizijska serija nastala 22 let po znameniti različici, v kateri je v vlogi gospoda Darcyja nastopil Colin Firth, Jennifer Ehle pa je upodobila Elizabeth Bennet, eno izmed petih hčera družine Bennet, na katero je osredotočena zgodba. Mati želi namreč svojih pet hčera kar najhitreje dobro in bogato poročiti. Poleg televizijske serije s Firthom je znamenit tudi film iz leta 2005, v katerem je igrala Keira Knightley.

Snemanje posodobljene različice je napovedal Damien Timmer iz britanske neodvisne produkcijske hiše Mammoth Screen, ki se je lotila projekta. "Vsaka generacija potrebuje svojo priredbo tega popolnega romana," je prepričan Timmer. Snemanje serije naj bi bilo zaupano ekipi, ki sicer stoji za prav tako zgodovinsko televizijsko serijo Poldark.

Pisanje scenarija je zaupano Nini Raine, ki je poudarila, da pravzaprav ni videla nobene od številnih predhodnih različic. Ob tem je izrazila upanje, da ji bo uspelo ujeti "temačno inteligenco Austenove – iskrivo, da, vendar iskrivo kot granit," poroča BBC. Za zdaj pa so odzivi javnosti – tako laične kot strokovne – zelo različni.

Jane Austen (1775—1817) je leta 1787 začela pisati kratke novele, verze in osnutke iger. Njeno prvo resnejše besedilo je kratki roman v pismih Lady Susan. V angleški in evropski književnosti si je ob romanu Prevzetnost in pristranost trajno mesto zagotovila še z deloma Razsodnost in rahločutnost (1811) ter Emma (1815), oba sta zaživela tudi v filmskih verzijah.

Eno najznamenitejših del svetovne književnosti
Sloviti roman Austenove Prevzetnost in pristranost je bil prvič objavljen januarja 1813, šele 16 let po nastanku. Ljubezenske tegobe in razprtije angleških podeželskih posestnikov na prelomu iz 18. v 19. stoletje je bila v knjižni obliki do danes prodana v več kot 20 milijonih izvodov.

Z angleškega podeželja preteklih stoletij do plešočega Bollywooda in gomazečih zombijev
Sicer pa so že pretekle televizijske in filmske predelave dokazale, da je zgodbo mogoče prilagoditi tako različnim kulturam kot načinom umetniškega izražanja.

Zadnja je bila lanska v film prelita Prevzetnost in pristranost in zombiji (Pride and Prejudice and Zombies), v kateri družino Bennet napadejo zombiji, toda dekleta si v sočni predelavi književne klasike za podvezice zataknejo bodala. Ne glede na to, da grozi apokalipsa, ostaja prva skrb družine najti hčeram primerne, povrhu pa mogoče tudi premožne snubce. Obstaja pa tudi bollywoodska različica, ki nosi naslov Bride & Prejudice (Nevesta in pristranost).

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
pikabu
# 09.08.2017 ob 10:53
Kako scenaristka ni videla nobene od prejšnjih različic? Kje pa živi, glede na to, da je rojena 1975?!
Kadar slišim, da delajo novo različico in si prejšnjih ne pogledajo, mi postane kar slabo. Knightleyeva in McFadyen se lahko krijeta pred Firthom in Ehlejevo, ob tem, da je McFadyen povedal, da ni pogledal serije s Firthom.
twister13
# 09.08.2017 ob 13:06
Pikulin-a ne nabijaj! Nobena, pazi nobena serija/film se ne more primerjati s knjigo, ob predpostavki, da knjigo prvo prebereš. Ker, če greš gledat najprej film/serijo, ti seveda knjiga ne more biti tako zanimiva, ko pa že 3/4 vsega izveš prej...
Knjige pa so preprosto boljše iz razloga, ker so delo avtorja, ki si zgodbi izmisli in si ustvariš neko svojo predstavo...
pikulin
# 09.08.2017 ob 11:35
Nobena adaptacija se ne more niti približno približati BBC-jevi seriji. Preprosto ne gre. Serija je dobra tudi kot samostojno delo, ''drži se skupaj''', kot ne bi bila posneta po knjižni uspešnici. Sicer ne vem od kje romanu taka slava,da se ga opeva že stoletja, nič drugačno ni od drugih del, na koncu revno dekle ujame bogataša, klasična zgodba tistega časa.
Film je bil pa poraz na celi črti. Slabo igranje, slab scenarij, slaba adaptacija.
Moja generacija je imela to delo na maturi, kolikor se jaz spomnim, smo vsi trdili, da se knjige ne splača prebrati, da je serija precej boljša (razlikujeta se res v podrobnostih, ki pa v eseju bolj malo koristijo), bog ne daj pa si ogledati film. Meni recimo je bilo škoda časa, ki sem ga zapravila ob branju knjige.