Pengov je veljal za enega najpomembnejših slovenskih kantavtorjev, številni ga celo označujejo za prvega kantavtorja. Foto: Mišo Čadež
Pengov je veljal za enega najpomembnejših slovenskih kantavtorjev, številni ga celo označujejo za prvega kantavtorja. Foto: Mišo Čadež
Plakat za dogodek seveda namerno spominja na Pengovovo antologijsko ploščo.

Plakat za prireditev - v Kinu Šiška se bo zgodila drevi ob 20.00 - in spominsko koncertno brošuro je oblikoval Matjaž Vipotnik, ki je tudi avtor ovitka Tomaževe prve plošče Odpotovanja. Brošuro bodo za 15 evrov, kolikor stane vstopnica, dobili tudi obiskovalci koncerta.

Svoje interpretacije Pengova bodo podali Bogdana Herman, Milan Dekleva, Jerko Novak, Lado Jakša, Borut Činč, Matjaž Sekne, Bojan Drobež, Igor Leonardi, Boris A. Novak, Polona Kasal in Polona Janežič, Bossa de Novo (Primož Vitez, Aljoša Kosor, Marko Gregorič, Mitja Vrhovnik Smrekar, Sergej Ranđelović RunJoe), Ana Pupedan (Simon Avsec, Boštjan Požar, Peter Žnidaršič, Marko Doles), Hulahoop (Eva Traven, Monika Klobčar, Marko Klobčar, Anže Burja), Jani Kovačič, Marko Grobler, Ksenija Jus+3 (Boštjan Benčič, Blaž Grm, Rok Zupan), Peter Andrej, Boštjan Narat, Severa in Gal Gjurin, Drago Mlinarec in Vlado Kreslin.

Veliki slovenski kantavtor Tomaž Pengov je v 66. letu starosti umrl februarja letos. Bil je izvrsten kitarist in cenjen pesnik, ki so mu nekateri prilepili oznako "slovenski Leonard Cohen". Spadal je v krog umetnikov, ki so se v 70. letih zbirali v legendarnem lokalu Šumi nasproti ljubljanske Drame. Svoj prvi album Odpotovanja, prvo neodvisno ploščo na območju nekdanje Jugoslavije, je pri založbi Škuc posnel leta 1973.

Pengov je nekaj časa sodeloval tudi z zasedbama Salamander in Mladi levi, z zadnjo je posnel Odo Ireni. Pisal je tudi glasbo za slovenske filme. Njegov drugi album Pripovedi (1988) je nastajal kar osem let, na njem se je pojavilo več gostujočih glasbenikov. V 90. letih sta izšli še plošči Rimska cesta in Biti tu, leta 2011 pa knjiga in zvočna knjiga Drevo in zvezda, na kateri je recitiral svoje pesmi. Za svoje ustvarjanje je leta 1997 prejel Ježkovo nagrado.