Arhitektura Friedrigerja in Czeikeja je zaznamovala Maribor. Na fotografiji vila Friedriger. Foto: Živa Emeršič
Arhitektura Friedrigerja in Czeikeja je zaznamovala Maribor. Na fotografiji vila Friedriger. Foto: Živa Emeršič
false
Ivan Rudolf (na sredini), borec za priključitev Primorske k matični Sloveniji, organizator slovenske kraljeve vojske, po vojni učitelj v Trstu. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
false
Ivan Rudolf Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
false
Tigrovec Ivan Rudolf v vojski. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
false
Stavbo AMZS je arhitekturno zasnoval Savin Sever. Bi jo še prepoznali? Foto: Janez Kališnik
false
Branimir Tuma, pomembno je prispeval k razvoju slovenske kinematografije. Direktor Triglav filma. Foto: Arhiv in knjižnica dr. Henrika Tume, Raziskovalna postaja ZRC SAZU Nova Gorica
false
Prizor iz dokumentarnega filma o Lili Novy. Foto: Tina Rakoše, RTV Slovenija

Premierne dele serije Pozabljeni lahko spremljate ob ponedeljkih ob 20.00 na drugem in ob torkih ob 21.00 na prvem programu TV Slovenija. (Obenem pa lahko na sporedu najdete tudi ponovitve dokumentarnih portretov velikih sonarodnjakov, ki so bili predvajani letos spomladi).

V četrtek, 2. julija, bo ob 23.50 na TV SLO 1 ponovljen dokumentarni portret o Luizi Pesjakovi, slovenski pesnici, pisateljici in prevajalki ter Prešernovi učenki v času službe pri Luizinem očetu dr. Blažu Crobathu. Scenarij in režija: Anka Pirš.

V ponedeljek, 6. julija, je že čas za premiero: nov dokumentarec predstavi Albina Belarja, slovenskega seizmologa, naravoslovca, naravovarstvenika, izumitelja žepnih radijskih sprejemnikov in ustanovitelja prve potresne postaje na Slovenskem in Habsburškem. Kot scenarist in režiser je pod filmom podpisan Aleš Žemlja.

Teden dni pozneje, 13. julija, bomo izvedeli, kdo je mož, ki je dobival kolajne na svetovnih prvenstvih v gimnastiki, prijatelj Leona Štuklja, scenograf in telovadec Tošo Primožič. Dokumentarec scenarista in režiserja Borisa Jurjaševiča bo predvajan premierno.

Znanstvenik, ki se je pogovarjal z žuželkami, Ivan Regen, je biolog in pionir sodobne bioakustike. 26-minutni dokumentarec režiserja Boštjana Vrhovca premierno na spored prihaja v ponedeljek, 20. julija; scenarij je zanj napisal Boštjan Perovšek.

V ponedeljek, 27. julija, bo novi film spomnil na Dragotina Gustinčiča, slovenskega politika in publicista, enega izmed ustanoviteljev KPJ s svojo vizijo, španskega borca, dekana Ekonomske fakultete, zapornika na Golem otoku in avtorja rokopisa Das nationale Problem der Slowenen. Bil je proti temu, da bi Slovenija ostala del Jugoslavije. Po njegovih nazorih je Slovenija spadala v srednjo Evropo, kar je bilo za tiste čase heretično razmišljanje. Avtorja filma sta Esad Babačić (scenarist) in Slobodan Maksimović (režiser).

Friedriger in Czeike sta bila arhitekta, ki sta usodno zaznamovala gradbeno področje in arhitekturno podobo Maribora v prvi polovici 20. stoletja. Dokumentarec Borisa Jurjaševiča, za katerega je scenarij napisala Živa Emeršič, bo premierno predvajan v torek, 28. julija.

Sergej Mašera je bil poročnik bojne ladje, strokovnjak za ladijske topove in narodni heroj, ki je leta 1941 umrl na bojni ladji v Boki Kotorski, s katero se je ob napadu skupaj z Milanom Spasićem potopil. Spomine nanj boste lahko obujali v ponedeljek, 3. avgusta. Pod film je podpisan Radovan Čok.

Dan pozneje, 4. avgusta, bo termin posvečen Pavli Jesih, alpinistki, ki je poznana po vzponu po osrednjem triglavskem stebru, lastnici številnih slovenskih kinematografov, svobodomiselni intelektualki, eni prvih žensk, ki so v Ljubljani nosile hlače in v javnosti kadile cigarete, podpornici preganjanih in obubožanih. Scenarij za film je, tako kot gledališko predstavo o njej, napisal Andrej E. Skubic, režiral pa ga je Igor Šterk.

Borec za severno mejo, tigrovec Ivan Rudolf, je bil med vojno med primorskimi Slovenci, med italijanskimi ujetniki v Afriki, sicer pa organizator slovenske kraljeve vojske in po vojni tudi učitelj v Trstu. Izrazit protifašist, borec za priključitev Primorske k matični Sloveniji je pri svoji zgodovinski vlogi močno spregledan. Dokumentarec bo premierno na sporedu v ponedeljek, 10. avgusta. Avtor filma je scenarist in režiser Marko Radmilovič.

Portret arhitekta slovenske moderne Savina Severja analizira njegove konceptualne in tehnološke rešitve za ohranjanje in varovanje sodobne slovenske arhitekture. Videli bomo zgodbe (funkcionalnih) stavb, ki jih je uničevala in celo rušila tranzicija. Premierno bodo na sporedu v torek, 11. avgusta. Scenarij in režija: Amir Muratović.

Avtorica znamenite kuharske knjige Slovenska kuharica je redovnica Felicita Kalinšek. V kratkem dokumentarnem filmu, ki bo premierno na sporedu v ponedeljek, 17. avgusta, bomo preverili njene recepte v kontekstu današnjega časa. Scenarij in režija sta delo Nine Blažin.

Življenjsko pot pesnika mehkega srca in izostrenega čuta za vse vrste krivic Karla Destovnika - Kajuha boste spoznali v dokumentarnem portretu v torek, 18. avgusta. Scenarij: Esad Babačić, režija: Slobodan Maksimović.

V ponedeljek, 24. avgusta, bo premierno predvajan dokumentarni portret Karle Bulovec Mrak, nadarjene kiparke, katere ekspresivne plastike najdemo tudi v londonski Narodni galeriji. Njen edini ohranjeni kip je Slomškov spomenik v Celju. Umetničin sopotnik je bil dramatik Ivan Mrak. Scenarij in režija: Nataša Gaši.

V torek, 25. avgusta, boste v dokumentarcu Slovenec sem in kdo je več spoznavali Viktorja Murnika, telovadca, pravnika, trenerja in ustanovitelja slovenskega Sokola. Pod njegovim okriljem sta trenirala tudi Štukelj in Primožič. Scenarij in režija: Klemen Dvornik.

Potret slovenske zdravnice in porodničarke Ane Zalokar bo ponovljen v četrtek, 27. avgusta, ob 22.55 na TV SLO 1. Gospa je bila dejavna v različnih društvih, postala je tudi prva predsednica ljubljanske sekcije Združenja univerzitetno izobraženih žena, intenzivno pa se je posvečala bolnicam v bolnišnici za ženske, njihovim psihičnim in socialnim težavam. Scenarij: Anja Čuček, režija: Jaka Šuligoj.

Ob koncu premier pa boste spoznali še moža, ki je imel vse, kar je potrebno za razvojno vodenje filmske dejavnosti: vizijo, ljubezen in strast. Branimir Tuma je bil direktor Triglav filma, ki je k nam pripeljal tujce, ki so snemali številne koprodukcijske filme; tako je pomembno prispeval k razvoju domače kinematografije. Dokumentarec scenarista in režiserja Radovana Čoka si oglejte v torek, 1. septembra.

V nizu filmov Pozabljeni so se ustvarjalci spomnili tudi pesnice in prevajalke Lili Novy, pravnika, policista in hkratnega sodelavca OF Vladimirja Kanteta, publicista, pravnika, komunista, organizatorja slovenskega upora proti Madžarom v Prekmurju Štefana Kovača ter zdravnika revolucionarnih pogledov, borca za osvoboditev slovenskega naroda izpod Avstro-Ogrske in podpornika revnih študentov dr. Ivana Oražna. Te dokumentarne portrete so na TV Slovenija že predvajali.