Komel: Zamenjali smo vrednote, danes so to jaz, jaz in jaz
Podcast Številke (10)
Objavljeno: 13. marec 2015 ob 07:04,
zadnji poseg: 13. marec 2015 ob 08:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Franta Komel
91-letni Franta Komel razmišlja o številnih aktualnih družbenih temah. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Slavoj Žižek
Franta Komel o nedavnem predavanju Slavoja Žižka: 'Malo sem ga poslušal in se vprašal: Kaj je pri Žižku tisto, kar bi lahko v sedanji družbi uporabil kot nekaj uporabnega, kar bi pristavljalo motor za ljudi, ki bi to informacijo od njega dobili. Odgovora nisem dobil. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Franta Komel
Franta Komel se zavzema za odprto informacijsko družbo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
VIDEO
Podcast Številke 010: Fra...

Film Rašomon prikazuje eno zgodbo s štirih različnih vidikov, vsak pripovedovalec ima svojo, drugačno interpretacijo. Franta Komel je prepričan, da nekaj podobnega velja tudi za statistiko.

Dolgoletni direktor Zavoda za statistiko je prepričan, da absolutna resnica ne obstaja. "Do mene je prišel minister in mi rekel, če bi lahko BDP malo zvišali. Odgovoril sem mu, da je mehanizem statističnih povezav takšen, da je to bolj težko. Nekaj dni pozneje pa pride drugi minister, ki je hotel nižji BDP," se možnosti manipuliranja zaveda 91-letni Komel.


Vsakdo prenaša informacije

Ni ravno veliko ljudi, ki bi se profesionalno ukvarjali s statistiko, a Komel je prepričan, da smo pravzaprav vsi statistiki oziroma informatiki: "Statistika ima vlogo v družbi. Je instrument za upravljanje z državo. Kaj je informacija? Kaj je informacijski sistem? Kaj je informacijska družba? Vsa družba je informacijska družba. Duhovnik, ki pridiga v cerkvi, je ravno tako informatik, saj prenaša informacije na druge. Če tako definirate, imate vse mogoče informatike, ki so po svojem poklicu nekaj drugega."

Začelo se je s proučevanjem samomorov
Po drugi svetovni vojni je najprej deloval v vojski, kjer se je zaljubil v statistiko. Primer je bil precej nenavaden - proučevanje samomorov. Komel se spominja: "Tri dni smo zaporedoma dobili informacijo, da je vojak naredil samomor. Poslali so me v Ljubljano, kjer sem obiskal profesorja Milčinskega. Povedal mi je, da tako število samomorov na skupno število vojakov ni nič posebnega, saj je bil odstotek zelo nizek. Tako so me ujeli na statistiko."

Izkoristil pomoč OECD-ja
Kariere ni želel nadaljevati v vojski, ampak se posvetiti stroki. Tako je pristal na zavodu za statistiko Slovenije, ki jo je vodil 14 let. "Hitro sem se povezal z OECD-jem, ki so nam ponudili pomoč. Šolali smo ljudi, da smo lahko razvili sistem. Hoteli smo narediti neke vrste banko podatkov, mali internet," se ambicioznega projekta spominja Komel. Osnovni korak je bila uvedba treh različnih registrov, ki so posodobili zbiranje podatkov.

Ali ima vsaka informacija korist?
V svojem razmišljanju na prvo mesto postavlja družbo: "Imamo veliko podiplomcev in doktorandov. Imamo veliko kvalificiranih ljudi, ki imajo šole in so pridobili takšna in drugačna znanja. Ko se vprašaš, kakšna je neposredna korist za našo družbo, ne dobiš vedno odgovora. Pred kratkim je bil Slavoj Žižek v gledališču. Malo sem ga poslušal in se vprašal: Kaj je pri Žižku tisto, kar bi lahko v sedanji družbi uporabil kot nekaj uporabnega, kar bi pristavljalo motor za ljudi, ki bi to informacijo od njega dobili." In na to vprašanje ni dobil odgovora.

Znanje bi rad videl v praksi
Komel je prepričan, da so se precej spremenile vrednote: "Če si nekaj ustvaril, nisi mogel nobene stvari ustvariti samostojno. Če si skupaj ustvarjal, moraš drugemu priznati delež. Ne moreš enostavno reči, briga me za tebe. Zamenjali smo vrednote, dali smo jim drugi pomen. Danes so vrednote: jaz, jaz, jaz in še vedno jaz. Zadnjič sem poslušal nekoga, ki ima tri doktorate. Fino, to je veliko znanja, a rad bi videl to znanje nekje v praksi."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je Komel podoživel svoje delo, razložil, zakaj ima rad Pohorje, in se pošalil na račun statistikov.

Vabljeni k poslušanju/branju:
- Podcast (klik na poslušanje celotne oddaje)
- Statistika, ki je bila izhodišče pogovora
- O resnici in laži z Žižkom, Dolarjem in Zupančičevo
- Tarča: Odložena pravica
- Intervju: Yuval Noah Harari

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
SURS
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Guliarth
# 13.03.2015 ob 07:11
Tako je, kdo ima boljšega, če nimam najboljšega, kredit, pa ga bom imel. Za večerjo pa McDonalds za 1€.
janezdolzan
# 13.03.2015 ob 09:05
Komel: Zamenjali smo vrednote, danes so to jaz, jaz in jaz

Se strinjam. Nihče se ne briga za skupno dobro, vzdržnost in trajnost tekom večih generacij, le za lastne trenutne interese.

Tako nam je vseeno kdo pride sem, koliko se zadolžujemo, bo sploh še kaj otrok, glavni kradejo, češ, če ne bom jaz bo pa kdo drug,...dekadenca.
Joe Malkovich
# 13.03.2015 ob 08:59
"Danes so vrednote: jaz, jaz, jaz in še vedno jaz. " Spominja me na zahteve gejevskih aktivistov.
SamoRes
# 13.03.2015 ob 08:33
Danes so vrednote: jaz, jaz, jaz in še vedno jaz. Zadnjič sem poslušal nekoga, ki ima tri doktorate. Fino, to je veliko znanja, a rad bi videl to znanje nekje v praksi.

To je bistvo. Človek kar zavije z očmi, ko med nami hodijo ljudje, titulaši, ki mahajo s papirji in z izobrazbo največkrat pridobljeno na kot gobe rastočih vaških fakultetah in mislijo da so nekaj več in to ne na področju poklica ampak takšni postanejo vsevedi, edini poklicani za presojanje sveta.
amigo
# 13.03.2015 ob 07:23
Franta Komel o nedavnem predavanju Slavoja Žižka: 'Malo sem ga poslušal in se vprašal: Kaj je pri Žižku tisto, kar bi lahko v sedanji družbi uporabil kot nekaj uporabnega, kar bi pristavljalo motor za ljudi, ki bi to informacijo od njega dobili. Odgovora nisem dobil.

Na mene je Žižek napravil vtis rahlo zmedenega človeka.
MiaM
# 13.03.2015 ob 10:08
Žalostno je, da nas more na ene žive resnice spominjati 92 letni človek.
Je drugih pamet izpuhtela?
Vsa čast gospodu.
ivod
# 13.03.2015 ob 08:10
zmedene lahko Žižek še dodatno zmede :)
alcatraz
# 13.03.2015 ob 08:28
kaj ti nucajo trije doktorati, če ne znaš za kruh zaslužit
rdečinavijač
# 13.03.2015 ob 09:58
Mi smo totalno zafural to državo, pa če si priznamo al pa ne.
rumalina
# 13.03.2015 ob 13:18
Problem je v tem, da je za večino tistih, ki nam sedaj vladajo, bila edina "vrednota" partijska knjižica. Ko pa so na oblasti ljudje brez vrednot, jih od kraje loči le še zakon. Seveda pa tudi to ni problem, saj zakone si pač prilagodijo svoji pokvarjenosti. Potem pa nam vsi ti brezvestneži še razlagajo, da je bilo vse po zakonu.
jan15
# 13.03.2015 ob 10:19
Žalostno je, da nas more na ene žive resnice spominjati 92 letni človek.
Je drugih pamet izpuhtela?
Vsa čast gospodu.


Res je. Vsa čast mu.
Koperboy
# 13.03.2015 ob 09:11
SamoRes: Ali pa takšni, ki se čutijo edini poklicani za presojanje družbe na osnovi posploševanja...
Sapp
# 13.03.2015 ob 12:27
Normalno, da je JAZ največja vrednota. Liberalizem je na prestol postavil posameznika, osvobojenega vseh družbenih spon.
Edini problem tega je v tem, da takšen posameznik ni nikoli obstajal in nikoli ne bo. Skratka, liberalci so ravno tako utopisti kot komunisti, s to razliko, da je komunizem teoretično možen, liberalizem pa niti teoretično ne.
Dzinks
# 13.03.2015 ob 09:32
SamoRes: Ali pa tisti s komaj končano srednjo šolo, ki sodijo o neumnosti ljudi s tremi doktorati. In to med komentarji na internetu. LOL
Alex Yoe James
# 13.03.2015 ob 21:09
Politika črednega pristopa in brezpravnih zmanipuliranih množic ,vodi družbo v drugo skrajnost individualizma in ograjevanja.Vzrok-posledica.