Z oskrbo na smrt bolnih se srečujejo predvsem šempetrska bolnišnica, posamezni domovi za ostarele in oskrbovalke starejših na terenu. Foto: MMC RTV SLO
Z oskrbo na smrt bolnih se srečujejo predvsem šempetrska bolnišnica, posamezni domovi za ostarele in oskrbovalke starejših na terenu. Foto: MMC RTV SLO

Z oskrbo na smrt bolnih se zdaj srečujejo šempetrska bolnišnica, posamezni domovi za ostarele in oskrbovalke starejših na terenu. Vodja novogoriške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marko Vudrag je po četrtkovi seji Regijskega odbora za javno zdravje v Novi Gorici povedal, da je ustanovitev posebne ustanove za zdaj še ideja, pomembno pa je, da izobrazijo in usposobijo tiste oskrbovalce, ki bodo za uporabnike skrbeli na terenu.

"Delati moramo po majhnih korakih, to so zahtevne zadeve, najprej se moramo dobro organizirati. Zagotovo bi morali to dejavnost voditi v bolnišnici, kjer je dovolj strokovnjakov, vendar morajo ti imeti svojo 'podaljšano roko' predvsem na terenu," pravi Vudrag. Glede nedavno sprejetega državnega programa paliativne oskrbe je povedal, da gre za dokaj zahteven predpis, ki je "organizacijsko in logistično težko izvedljiv. Regiji ne prinaša takega delovanja, kot bi ga mi pričakovali".

Vudrag je povedal, da v regiji še ni imenovanih koordinatorjev za ta program, delno ga izvajajo center za socialno delo, posamezne občine, druge nevladne organizacije in predvsem šempetrska splošna bolnišnica: "V bolnišnici imamo paliativno oskrbo dobro organizirano, ljudje pa vse pogosteje želijo, da se pomaga lajšati bolečine neozdravljivo bolnim in se jim tako zagotovi kakovost življenja. To je predvsem terensko delo in tega nimamo dovolj."