Mednarodni folklorni festival v Beltincih se sklepa s prvim delom državnega srečanja odraslih folklornih skupin v organizaciji JSKD. Foto: MFF/KUD Beltinci
Mednarodni folklorni festival v Beltincih se sklepa s prvim delom državnega srečanja odraslih folklornih skupin v organizaciji JSKD. Foto: MFF/KUD Beltinci
Folk festival Beltinci

Srečanje, ki poteka v okviru 45. mednarodnega folklornega festivala v Beltincih, se bo začelo danes ob 16.00, ko se bodo predstavile skupine, ki sta jih na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj izbrali državni strokovni spremljevalki Klavdija Žabot in Urša Šivic. Njihov program bo spremljala tričlanska strokovna žirija v sestavi Svanibor Pettan, Tanja Drašler in Saša Krajnc, ki bo ob koncu prireditve skupinam z najkakovostnejšim programom in nastopom podelila zlata priznanja s pohvalo. Organizator dogodka JSKD bo podelil tudi Maroltovo listino in plaketo, najvišji priznanji sklada na področju folklorne dejavnosti.
V prvem delu srečanja se predstavljajo mladinska in vodilna skupina Akdameske folklorne skupine Ozara Kranj, Folklorna skupina Jurovčan KD Ivan Cankar Jurovski Dol, Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica, Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej, Folklorna skupina Kajer Bučečovci, Folklorna skupina KD Podgorci in Akademska folklorna skupina KUD Študent Maribor.
45 let ohranjanja lastne identitete
Mednarodni folklorni festival, ki ga pripravlja Kulturno društvo Beltinci, se ponaša s 45-letno tradicijo, na Slovenskem pa velja za enega redkih folklornih festivalov, ki mu je do danes uspelo ohraniti svojo identiteto. Poleg predstavitve plesa, glasbe, šeg in navad obiskovalcem vsako leto ponudijo tudi vaške igre, razstave in predstavitve knjig. Posebno pozornost namenjajo povezovanju zamejskih Slovencev z matičnim narodom. V sklopu festivalov so se predstavili folklorniki, plesalci in glasbeniki iz 16 držav.

Folk festival Beltinci