Ljerak Belak se je z zakoncema Šegovc sprehodila skozi nekater postaje njune izjemno bogate in kar 60 let trajajoče kariere. Foto: BoBo
Ljerak Belak se je z zakoncema Šegovc sprehodila skozi nekater postaje njune izjemno bogate in kar 60 let trajajoče kariere. Foto: BoBo
Zakonca Šegovc na odru. Foto: MMC RTV SLO
Ansambel Štirje kovači Foto: MMC RTV SLO

Ta znani slovenski harmonikar in skladatelj in njegova žena, nepogrešljiv glas iste zasedbe, letos poleg 60-letnice ansambla, obhajata še en visok jubilej: zlato poroko. Živahna, duhovita, nasmejana in še vedno aktivna glasbenika iz Slovenj Gradca je Ljerka Belak povabila na klepet, v katerem ni manjkalo spominov in zimzelenih viž.

"54 let je, kar se dobro poznava. To je bilo zanimivo, Franc je bil pri vojakih, jaz pa sem bila v službi v tovarni v Slovenj Gradcu. In Franc je prišel svoje kolegice pozdravit, ker je tudi tam prej delal, in ko je vstopil, sva se zagledala in je bilo konec. Iskrica je preskočila in bila je ljubezen na prvi pogled," je povedala Hermina Šegovc.

Med svojo dolgo kariero sta veliko potovala. "Lepo je bilo, ker sva bila vedno skupaj. To je tui dobro za ansambel, ker to tudi ansambel skupaj drži," je dejala Hermin, Franc pa je hudomušno dodal: "Pa žena tudi moža nadzira."

Klici poslušalcev so bili polni navdušenja in čestitk zakoncema, ki sta se, skupaj s ostalimi člani ansambla, v srca mnogih usidrala s številnimi zdaj že zimzelenimi melodijami, kot je Kam le čas beži, Čakal sem te ob potoku,...

"Moj oče je igral trobento pri šentjanški plehmuski, bil pa je tudi pevec vse od 18. leta pa do konca. On me je naučil brati in pisati note. Oče je imel zelo poseben klobuk, ki je imel zelo široke krajce. Nisem vedel, kako ga naj opišem. In sem ga vprašal, kako je klobuk, pa je rekel, da v redu, da ga varuje proti soncu in tako. Pa drugič ga spet vprašam, pa je rekel, tudi marele ne potrebujem. Potem sem pa napisal skladbo Očetov star klobuk. In sem prišel domov, da bi mu povedal, da sem napisal skladbo, pa me je prehitel. in jerekl: Franc, ne boš se ti zafrkaval z mano! In je krajce odrezal. Tisti klobuk imam še vedno doma, v spomin na očeta," je zgodbo, kako je nastala skladba, povedal priljubljeni glasbenik.

Od kod ime Štirje kovači?
Ansambel Štirje kovači je ime dobil tako ime zato, ker so vsi štirje člani delali v kovaški industriji. "Ime ni bilo težko izbrati," je še pojasnil Šegovc. Hermina se je ansamblu pridružila leta 1972. "Če bi Štirje kovači dajali penzijo, bi še tukaj eno dobila," se je pošalila. Ob tem je zelo pohvalila moža, ki se spretno vrti v kuhinji. Njegova telečja obara je po njenih besedah odlična, prav tako pa še koroška jed mežrle. Gre za staro koroško tipično jed iz drobovine.

16. maja bodo imeli v Šentjanžu, rojstnem kraju Franca, tudi koncert ob 60. obletnici ansambla, kasneje pa tudi v Slovenj Gradcu.

Celotno oddajo lahko poslušate tukaj.