Najdišče na Litijski cesti v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Najdišče na Litijski cesti v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Najdbe bodo po končani arheološki raziskavi in opravljeni detajlni dokumentaciji predane Mestnemu muzeju Ljubljana. Foto: Reuters

Do zdaj so odkrili štiri grobove, ki so jih arheologi na podlagi lončka, najdenega ob njih, datirali v 11. do 12. stoletje, lahko pa bi izvirali celo iz 9. stoletja.

Kam se to do zdaj še nepoznano grobišče širi, za zdaj še ni znano, je povedala arheologinja Mija Topličanec z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Zato ne izključuje možnosti, da bodo naleteli na še kakšno presenečenje.

Dve delovišči namesto enega
Gradnja kanalizacije se zaradi odkritij ni ustavila, ampak poteka hkrati z raziskavami. "Spremljava ob vseh izkopih se bo izvajala toliko časa, kot se bodo pojavljale arheološke najdbe, hkrati pa se bodo izvedla tudi arheološka izkopavanja," je dodala arheologinja.

Arheologi pod Litijsko niso pričakovali ničesar
Kot je povedala za četrtkovo Delo, gre za izjemno najdbo, saj predtem niso imeli nobenih podatkov o tako zgodnji poselitvi tega območja. "Historične karte iz 18. in 19. stoletja sicer prikazujejo na tem križišču manjšo kapelico, ki je lahko dober kazalec o obstoju še starejših arheoloških ostankov," je pojasnila strokovnjakinja. Arheologom so domačini povedali tudi zgodbo o nastanku kapelice - postavil naj bi jo neki veljak, ki je imel v križišču nesrečo s konjsko vprego.

Najdbe bodo po končani arheološki raziskavi in opravljeni detajlni dokumentaciji predane Mestnemu muzeju Ljubljana.