Odgovorna urednica 3. televizijskega programa Ljerka Bizilj razlaga način dela. Foto: MMC RTV SLO/Sara Modic
Odgovorna urednica 3. televizijskega programa Ljerka Bizilj razlaga način dela. Foto: MMC RTV SLO/Sara Modic
Kako je treba brati z bobna, je pojasnil David Urankar. Foto: MMC RTV SLO/Sara Modic
V studiu Odmevov. Foto: MMC RTV SLO/Sara Modic
Radijski studio 14, kjer snemajo številne glasbene koncerte. Foto: MMC RTV SLO/Sara Modic

Obiskali so studie, v katerih se snemajo različne oddaje, od poročil, Dnevnika in Odmevov do oddaje Dobro jutro. Med drugim so se lahko preizkusili v branju vremenske napovedi, pri kateri jim je dal napotke voditelj David Urankar, obiskovalce pa je sprejela tudi urednica 3. televizijskega programa Ljerka Bizilj. Pozneje so se napotili v prostore Radia Slovenija, kjer so si ogledali legendarni studio 14.

Ob obisku smo jih povprašali, kako gledajo na medsosedske odnose, kako so se ti spremenili skozi desetletja.

"Medsosedski odnosi se zdaj bolj krepijo, in smo veseli, da tole organizirate," je dejala Doroteja, ki je za možnost obiska RTV-ja izvedela v centru dnevnih dejavnosti za starejše. Kot je dejala, pa se tudi s pomočjo takih dogodkov, kot je dan soseda, odnosi izboljšujejo.

Več o sodelovanju RTV-ja na letošnjem dnevu soseda si preberite TUKAJ

Vabljeni tudi k ogledu posnetka sklepne prireditve na OŠ Toneta Čufarja

"Egipčanski rek pravi: Delaj dobra dela, ker nikoli ne veš, kdaj bodo postala velika. Jaz pa pravim: Danes, ko si pozdravil soseda in mu namenil nasmeh, ali veš, koliko dobrega si mu storil," je povedala Danica, ki ji medsosedski odnosi pomenijo veliko. "Če se spomnim leta 1950 ali 1960, so bili takrat odnosi drugačni. Mislim pa, da so še vedno dobri in da si znajo ljudje pomagati."

Z njo se je strinjala Ivanka, ki meni, da bi mladi in starejši morali več sodelovati. "Mladi potrebujejo spodbudo, starejši pa pomoč. Sosedski odnosi so nekaj izrednega. Pred mnogimi leti so se sosedje poznali, danes se nič več, pa je to zelo pomembno."

Jožica je ob tem slikovito dejala: "Veliko je starih, veliko je mladih, veriga mora biti sklenjena. In če je veriga sklenjena, je to najlepše."

Po njenih besedah pa se je v medsosedskih odnosih in družbi nasploh spremenilo marsikaj. "Mi smo delali, pošteno, 35 let, zdaj smo pa ostali nekje na robu te naše družbe. Ne zdi se mi prav, upam pa, da bo vsaj tako ostalo, da ne bo slabše. Žal pa mi je, da mora toliko mladih prositi za kosilo, malico, pa za botrstvo. To smo včasih dajali za Afriko, zdaj pa je Afrika prišla k nam. To je pa žalostna. Žal mi je pa to, da ti ljudje, ki so pokradli Slovenijo, ne razmišljajo drugače: tudi oni bodo stari, s sabo pa na drugi svet nihče nič ne odnese."

Kot je povedala Milena, so medsosedski odnosi eden od temeljev skupnostnega življenja, saj smo odvisni drug od drugega. "Ko si sam, si sam, in ti ena lepa beseda veliko pomeni. V tem hitrem tempu življenja in časa se ljudje zapirajo za sočloveka, otroci so daleč. Žalostno je, da se v mestu ne poznamo, in da mora biti res ne vem kaj, da rečeš, tega pa poznam. To smo izgubili."