Ministrica za delo, družino in socialne zadeve je obljubila, da bo osnutek sistema odpisa dolgov najšibkejšim urejen v nekaj tednih. Foto: BoBo
Ministrica za delo, družino in socialne zadeve je obljubila, da bo osnutek sistema odpisa dolgov najšibkejšim urejen v nekaj tednih. Foto: BoBo

Tako je napovedala ministrica za delo družino in socialne zadeve v odgovoru na poslanska vprašanja. Pri tem je dejala, da se z osnutkom ukvarjajo poleg njenega še preostala ministrstva v sodelovanju z občinami, podjetji in humanitarnimi organizacijami.

Združena levica je pred tem, kot je znano, pripravila osnutek zakonskega predloga za enkratni odpis dolgov socialno ranljivim.

Končna rešitev ne bo podobna praksi na Hrvaškem, saj ima po besedah ministrice Slovenija poleg odpisa dolgov tudi možnost osebnega stečaja. Ureditev tudi ne bo zakonsko obvezna, saj se želijo izogniti temu, da bi se sistem zlorabljal. Tako bodo skušali ustvariti sistem, ki bo odpisal le dolgove, ki jih z vidika upnika ni več mogoče izterjati.

Končni sistem naj bi tako omogočal enkraten odpis dolga po vnaprej jasno določenih merilih.

Status samozaposlenih upokojencev septembra
Ministrica pa je odgovorila tudi na vprašanje, kako daleč je ministrstvo pri iskanju rešitev za upokojence, ki delajo kot samostojni podjetniki, kar bodo lahko počeli le še do konca leta. Ministrica je obljubila, da bodo njihov status reševali jeseni skupaj s kmeti, družbeniki in delavci, ki delo opravljajo v enaki obliki.