V Nepalu naj bi bilo najmanj 30 Slovencev. Foto: Reuters
V Nepalu naj bi bilo najmanj 30 Slovencev. Foto: Reuters

Po navedbah Pop TV-ja jih je najmanj 30. Iz potovalne agencije Shappa so po navedbah TV Slovenija sporočili, da je njihova skupina slovenskih turistov v Nepalu na varnem. Alpinist Andrej Štremfelj vodi drugo skupino, v kateri je okoli 20 ljudi. Za TV Slovenija je povedal, da je bila skupina daleč od epicentra potresa in da zdaj že nadaljujejo začrtano pot. Tretjo skupino z desetimi Slovenci je v Nepal peljala agencija Trek trek. Tudi ti so na varnem in čakajo navodila, kam bodo šli naprej, še poroča Pop TV.

Na območju, kjer so se tla tresla najhuje, je po poročanju Pop TV-ja tudi alpinist Viki Grošelj. "Zemlja se je odprla pred nami," je po telefonu dejal ženi in dodal, da so k sreči vsi v njegovi skupini na varnem in nepoškodovani. Grošljeva skupina, v kateri so štirje Slovenci, je v Nepal prispela v petek. Okoli pet ur pred potresom so se odpravili iz Katmanduja, ko so ravno dobro začeli pohod, se je zatreslo, zato so se vrnili v izhodiščno vas. Zdaj so tam na varnem in čakajo na razvoj dogodkov.

Na MZZ-ju poudarjajo, da so razmere v Nepalu trenutno še zelo nepredvidljive. Infrastruktura v državi je močno poškodovana, zato je dostop do informacij in celovit pregled nad stanjem zelo otežen. Dodali so, da je slovensko veleposlaništvo v New Delhiju v rednem stiku s predstavništvi držav članic EU-ju v Katmanduju in z nepalskimi oblastmi ter skuša na vse razpoložljive načine preveriti informacije o tem, da je s slovenskimi državljani, ki so trenutno v Nepalu, vse v redu.

Na spletni strani ministrstva se za te dni sicer ni napovedala nobena skupina ali posameznik, ki naj bi potoval v Nepal. Tudi Planinska zveza Slovenije ni seznanjena s kakršno koli organizirano odpravo na prizadetem območju.