Na Slavnik le po označenih poteh. Foto: Radio Koper
Na Slavnik le po označenih poteh. Foto: Radio Koper

Bliža se pomlad in z njo toplejši dnevi, ki bodo v naravo pritegnili vse več planincev. Med najbolj priljubljenimi cilji primorskih planincev je Slavnik, kjer so po zaradi erozije začeli obnavljati poti. Krajani okoliških vasi medtem skupaj z Obalno planinsko zvezo ozaveščajo planince, naj se držijo izključno označenih poti.

V preteklem letu je bilo veliko padavin, ki so na Slavniku povzročile erozijo. Zaradi obilne vode pa tudi velikega obiska planincev so nastale velike poškodbe na poteh, je povedal predsednik Obalnega planinskega društva Aldo Zubin: "Odneslo je ogromno materiala, prav v samo vas, celo nekaj hiš je tam napol zasulo, tako da smo rekli, da je nekaj treba narediti. Najprej smo začeli intenzivno popravljati pot iz Podgorja na Slavnik in pozneje tudi iz Prešnice na Slavnik, kjer bi se zadeva lahko ponovila. Poskrbeli smo za odvodnjavanje, vgradili smo prečna bruna, tako da voda nima take moči. Najbolj zlizane kamne smo malo potolkli, tako da ni nevarno za kakšen zdrs."

Urejanjem še nadaljujejo. Markiranih poti pa bi se morali pohodniki dosledno držati. Tako krajani kot Obalno planinsko društvo so planince na to začeli opozorjati s postavitvijo tabel že pred nekaj meseci: "Nekateri so bolj disciplinirani, nekateri manj, nekateri se zavedajo problema, drugi ne. Ni razloga, da bi ljudje hodili križem kražem po hribu, kajti s tem nastajajo nove bližnjice, nove poti, nova erozijska žarišča. Ne moremo kar mirno gledati, kako se narava uničuje, saj smo vendar ljubitelji narave, zato hodimo na Slavnik."

Zubin priporoča obisk Slavnika ne le iz Podgorja, temveč tudi iz Prešnice in Skadanščine, kjer je planincev običajno manj. Glede parkirišča v Podgorju pa se tamkajšnja agrarna skupnost, ki je tudi lastnica zemljišča, še ni odločila o uvedbi parkirnine, o kateri pa še vedno razmišlja.