Na Triglav samo z rozinami in vodo z limono
Franjo Potočnik je rekorder v osvajanju slovenskega očaka
Objavljeno: 6. november 2015 ob 12:16,
zadnji poseg: 6. november 2015 ob 13:58
Ljubljana - MMC RTV SLO

Franjo Potočnik je 23. oktobra opravil že tisoči vzpon na Triglav. Leta 2000 se je na Triglav povzpel kar 366-krat. Foto: MMC RTV SLO
Triglav
Na Triglav gre največkrat iz doline Krme, najlepša pa je po njegovem pot mimo Luknje, ki sicer velja za zelo zahtevno. Foto: Miha Pavšek
Triglav
Triglav je z 2864 metri najvišji vrh v Sloveniji. Pravijo, da mora vsak Slovenec vsaj enkrat splezati nanj. Foto: Miha Pavšek

"Nerad grem od doma za eno uro. Rad sem dlje časa v naravi, ne pa, da je vse na brzino," pravi Franjo Potočnik, ki je opravil že tisoči vzpon na Triglav.

Številni od njih so bili - na 'brzino'. Leta 2000, ko je bilo prestopno leto, je v 278 dneh opravil 366 vzponov. "Takrat je v časopisu pisalo, da grem kot gams, kar je sprožilo val nejevere. Mlajši so govorili, da bodo že pokazali ta staremu in so začeli tekmovati z mano. Nekatere sem kar osramotil," se dni, ko je bil v najboljši formi, spominja 80-letni Mojstrančan, ki ima iz tistih časov zavidljiv osebni rekord: "Dve uri 40 minut. Pa sploh ne bi šel tako hitro, saj sem po navadi potreboval od 3.15 do 3.30, a mi je eden od alpinistov, ko sem ocenil, da bi lahko prišel tudi hitreje od treh ur, rekel, naj to raje komu drugemu pravim."

Najlepša je pot čez Luknjo
Za pot od Kredarice do vrha je Franjo Potočnik nekoč potreboval vsega 26 minut, čeprav je bil tisti dan že drugi dan na Triglavu. Do Kredarice gre najraje čez Luknjo oziroma čez Plemenice: "Tam je bolj mir, več vidiš, sploh na primorsko stran. Tudi čez Prag je v redu. Veliko hodim ponoči. Ko sta vročina in dren, se temu izognem. Lahko sem ob dveh zjutraj na vrhu. Kadar je polna luna, nisem edini." Težav z zdravjem nima nobenih, pravi pa, da rad uporablja palice: "Sploh na poti navzdol, da 'šparam' kolena in hrbtenico."

888. vzpon v znamenju osmic
Prvič je bil na vrhu Triglava pri 13 letih, ko ga je s seboj vzel birmanski boter. Zanimivo, da je imel zelo dolgo obdobje (30 do 35 let), ko Triglava ni obiskoval, saj ga je motila gneča. Leta 2000 si je postavil cilj, da bo 200-krat osvojiti Triglav, a se je končalo tako, da ga je v resnici 366-krat. Za svoj 68. rojstni dan je bil celoten vzpon (torej od doline Vrat do Aljaževega stolpa) in spust opravil trikrat. In to v manj kot 20 urah. Pred petimi leti je 888. vzpon opravil 8. 8., družbo pa mu je delalo 8 prijateljev in 8 prijateljic iz osmih občin. Vsi skupaj so imeli 888 let.

Primorec mu že ne bo speljal rekorda
Števec se je 23. oktobra, šest dni po tem, ko je Franjo Potočnik praznoval 80. rojstni dan, ustavil pri neverjetni tisočici. Da je absolutni rekorder, ni dvoma. Ali ima sploh kakšnega konkurenta? "Imam. Primorec, profesor Borut Slapernik iz Pirana, ima več kot 800. Že 40 let hodi v hribe, tudi pozimi. Ko se 'kibicamo', rad rečem: Dokler bom mogel, ne bom dopustil, da bi mi Primorec odnesel rekord izpred nosa," v smehu pripoveduje jekleni Gorenjec, ki za vzpone ne potrebuje nobene posebne hrane: "Že deset let ne jemljem hrane s seboj. V nahrbtniku imam le vodo z limono in rozine, če bi se kaj pripetilo. Na dva meseca, ko splesnijo, jih zamenjam."

Na Škrlatici pomagal postavljati križ
Pravi, da je sam sebi lahko najboljša družba, med hojo pa dobi navdih za umetnost, saj se ukvarja s slikarstvom in piše pesmi. Seveda ni obseden le s Triglavom, dobro pozna vse Julijce. Na vprašanje, ali je na primer že bil na drugem najvišjem slovenskem vrhu Škrlatici, odgovori: "Seveda. Nosil sem material, ko smo križ postavljali. Veste, od mladih nog sem nenehno v naravi." Morda ga boste tudi vi srečali v objemu gora. Ne pozabite na pozdrav, v hribih je to obvezno. "Žal se mi še vedno zgodi, da nekateri kar gledajo v tla. Takšnega niti jaz ne pozdravim, če vidiš, da ni odziva ..."

V spodnjem videu vabljeni k ogledu dokumentarnega feljtona Triglav 888, ki je na TV Slovenija nastal pred petimi leti, ko je Franjo Potočnik opravil 888. vzpon na Triglav.

T. O.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
safet
# 06.11.2015 ob 12:33
Bravo ata, poklon do tal!
Pjanc
# 06.11.2015 ob 12:43
Živa legenda!
ZeK
# 06.11.2015 ob 13:00
to je to. rozine in voda.
ne pa te novodobnike, ki jih videvamo.
cunje za tisoč EUR, geli, napitki, GPS, prva polurna pavza pa nekje pred prvimi klini (pred potjo čez Prag).
kozorog1973
# 06.11.2015 ob 18:10
Zek, moraš vedet da pač nima vsak genskega materiala ki bi mu ti omogočal take rezultate, potem pa se za dosego ciljev, poslužuje umetnih substanc, vendar to več ni če mene vprašaš relavanten rezultat.
jakosol
# 06.11.2015 ob 19:41
A bi mu kdo povedal, da imamo poleg Triglava še druge vrhove.
T-bag
# 06.11.2015 ob 14:00
res vsa čast.

nekaj pa nikoli nisem razumel...zakaj vedno triglav. Meni se je po 7,8 obiskih že malo zagravžal. no ne triglav kot gora, temveč obiskovalci, ki v 80% ne sodijo na goro.