Ob skladbi, pri kateri sta se v Cvetju v jeseni zaljubljala Meta in Janez, se bo Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija na odru pridružil citrar Miha Dovžan. Foto: RTV SLO
Ob skladbi, pri kateri sta se v Cvetju v jeseni zaljubljala Meta in Janez, se bo Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija na odru pridružil citrar Miha Dovžan. Foto: RTV SLO
Dirigent Saša Nikolovski Gjumar. Foto: Osebni arhiv
Saša Nikolovski Gjumar je dirigent širokega glasbenega spektra. Foto: Osebni arhiv

Dvema srečnežema bomo za koncert, ki bo 8. novembra ob 19.30 potekal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, podelili po dve vstopnici. Poleg prepoznavne slovenske klasike Cvetje v jeseni (za skladbo se bo glasbenikom na odru pridružil sam Miha Dovžan) bodo pod taktirko makedonskega dirigenta Saša Nikolovskega Gjumarja spomine obujali med drugim še z glasbo Sreča na vrvici, Maratonci tečejo častni krog, Partizanska eskadrilja, Bratovščina Sinjega galeba, Valter brani Sarajevo, Odpisani, Velo misto, Balkan ekspres, Kekec, Kapelski kresovi, Petrijin venac, Nacionalna klasa - Flojd in drugih.
Ideja in motiv za izbor sta bila po besedah umetniške vodje Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Maje Kojc "v prvi vrsti poklon neizmerno bogati kinematografiji naše nekdanje domovine, ki tako v nas, ki smo ob teh filmih in nadaljevankah odraščali, kot tudi v tistih, ki so jih spoznali pozneje, vzbuja neko simpatično nostalgijo". "Torej neki grenko-sladek okus, obarvan s spomini na otroštvo in mladost, pa tudi z edinstvenim balkanskim duhom in nenadkriljivim grotesknim humorjem."
Posamezne skladbe, zlasti tiste iz slovenskih filmov, so bile pri nas že večkrat izvedene, zato pa je novost večer, ki se v celoti posveča takšni tematiki. Simfoničnemu orkestru se bo pridružil tudi Otroški pevski zbor RTV Slovenija, ki ga vodi Anka Jazbec.
Saša Nikolovski Gjumar, eden najbolj cenjenih dirigentov Makedonije, redno sodeluje z Makedonsko filharmonijo, Makedonsko opero in baletom ter od leta 1998 predava na skopski akademiji za glasbo. Redno je prisoten na številnih festivalih, za svoje delo je bil tudi nagrajen. Z ansamblom za sodobno glasbo St. Sofia je leta 2001 prejel nagrado Georgi Bozikov za najboljšo predstavo na festivalu Dnevi makedonske glasbe. Saša Nikolovski sicer nastopa na Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji, Avstriji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in na Hrvaškem.


Dvema bralcema podeljujemo po dve vstopnici za koncert. Do torka, 4. novembra, do 12.00 nam na elektorski naslov mmc-kultura@rtvslo.si pošljite ime skladatelja, ki je napisal glasbo za skladbo Cvetje v jeseni. Ne pozabite zapisati imena in priimka ter svoje telefonske številke. Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali dva dobitnika po dveh vstopnic, nagrajenca pa obvestili prek elektronske pošte.

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA, KONCERT SI BOSTA OGLEDALI SLAVKA ZAJC IN JANJA KUHAR