"Božična zvezda je neke vrste lončnica za omejeno število tednov. Če res lepo skrbimo za njo, jo lahko ohranimo dva meseca, več je že težko. Ko se enkrat listi obarvajo rumeno, ji ni več pomoči," pravi Mastnak. Foto: BoBo

V Nasvetih je Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok novinarki Nadii Petauer povedal nekaj koristnih napotkov, kako jo ohraniti čim dlje. Kot je pojasnil, smo božično zvezdo dobili iz ZDA kot okrasno rastlino, njena domovina pa je Mehika oz. Srednja Amerika. "Tam raste kot pri nas leska, torej je več metrov visok grm. Božične zvezde so v osnovi v naravi grmi, pri nas pa so uporabni zgolj pozimi kot lončnica, in sicer mesec ali dva."

Pazite na presušitev
Pri božični zvezdi je treba skrbeti predvsem na to, da ne trpi suše. "Sobni vrtnar mora dvakrat na teden božično zvezdo zaliti, in potem po nekaj minutah tudi odliti vodo, ki se je nabrala v okrasnem lončku ali podstavku. Če se božična zvezda presuši, se po dveh takih neuspešnih manevrih listje rumeno in začne odpadati in ni več poti nazaj. Če jo pa pustimo stati v vodi, so posledice podobne," je pojasnil.

Ko kupujete božično zvezdo, bodite pozorni na njen videz. Kot pravi Mastnak, mora biti pri nakupu božična zvezda videti čudovito: listi morajo biti brezhibni, cvetki v sredini rdečih listov morajo biti v obdobju polnega razvoja.

Ne odvijajte rastline, dokler ne pridete domov
Pomembno je tudi, da prinesemo rastlino domov brez temperaturnega šoka. Običajno nam jo cvetličarka zavije, zato je ne odvijemo, dokler ne pridemo domov, in ne puščamo je v avtu. "Ni umetnost ohranjati božične zvezde pri življenju, umetnost pa je doseči, da bi imela drugo leto spet rdeče liste. Praktično znajo to pri nas napraviti vrtnarji, pa še ti najraje vsako leto vzgajajo nove rastline. Namreč, da bi se listi znova pobarvali, morajo biti celo leto v popolni temi. Niti za trenutek ponoči ne bi smeli prižgati svetilke. Samo tako bi rastlina dobila sporočilo, da je čas za obarvanje."

V stanovanju jo moramo postaviti na mesto, ki je proč od radiatorja, kjer ni prepiha, vendar pa mora imeti dovolj svetlobe, je še dodal Mastnak.

Spodaj lahko prisluhnete celotni oddaji Nasveti, ki je na sporedu vsak dan med tednom na 1. programu Radia Slovenija.