Paolo Basso je eden izmed petih sommelierjev, ki jim je uspelo hkrati osvojiti naslov evropskega in svetovnega prvaka. Za Bassa, ki je državljan Švice in Italije pravijo, da pooseblja čustvenost Italijanov in natančnost Švicarjev. Tako tudi ocenjuje vina: "Najprej pogledamo intenzivnost in svetlobo barv. Nato povohamo in na koncu poskusimo. Trdim, da se pri oceni vina 80 odstotkov odločitev sprejme z glavo, z razumom, deset odstotkov odloča nos in deset odstotkov jezik."
Basso je predstavil dekantiranje arhivskega vina in pojasnil, da sveča na somellierski mizici ne gori zaradi romantike, temveč zaradi usedlin v staranem vinu: "Steklenico moram držati med očmi in lučjo, da vidim usedlino, ki ne sme ven."
Pomembno je tudi, kako postrežemo vino in komu najprej. Kot zanimivost - če so za mizo duhovniki ali cerkveni dostojanstveniki, so ti postreženi prvi, nato ženske in potem preostali moški.
Paolo Basso na vseh večjih tekmovanjih in prezentacijah promovira tudi naša vina, ki so mu zelo všeč. Je glavni sommelier pri letalskem prevozniku Air France in če se bodo pri njih kdaj odločili točiti tudi ne-francoska vina, je obljubil, da bo na seznamu zagotovo odlična slovenska kapljica.
Slovenski prvak?
Tudi Slovenci imamo odlične sommelierje, pa lahko kdaj upamo na prvaka? Ivan Peršolja iz Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije pravi: "Mi pridemo tam do polovice. Dejstvo pa je, da če želiš priti na sam vrh, pomeni to desetletno vlaganje. To terja velika finančna sredstva, ogromno potovanj, ogromno treningov in tudi odrekanja tistega, ki se je za to odločil."
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje