Vas tare spomladanska utrujenost? Foto: EPA
Vas tare spomladanska utrujenost? Foto: EPA
Ne glede na to, ali ste podvrženi simptomom spomladanske utrujenosti ali ne, je dobro, da čim več časa dejavno preživite v naravi, pa naj bo to na vrtu, sprehodu ali klepetu s prijatelji. Foto: Slotrips.si
Kava
Če ste velik ljubitelj kave, skušajte zmanjšati količino popite kave z več vode. Foto: Reuters
korenje, sadje, zelenjava, tržnica, rastlina, kuha, kuhanje, zdravje
Na svoj krožnik dajte veliko sadja in zelenjave. Tudi telo potrebuje pomladansko čiščenje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Občutijo jo predvsem ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, slabšo telesno pripravljenostjo, starejši in občutljivejši, vendar lahko simptome na različne načine omilimo, tako da pravi čas poskrbimo zase.

Občasno vsi občutimo pomanjkanje energije, zato je najbolje, da se takrat umirimo in si vzamemo nekaj minut samo zase. Družinska zdravnica Mojca Miholič piše, da spomladanska utrujenost ni bolezen, ampak jo označujejo za motnjo oziroma spremembo v razpoloženju posameznikov. Začne se v pomladnih mesecih in se kaže v pomanjkanju energije, večji utrujenosti, nemirnosti, morda je čutiti tudi glavobol ali bolečine v sklepih. Ljudje so po navadi tudi bolj razdražljivi in si želijo kljub zadostnemu spanju počivati.

Kaj se dogaja s hormoni?
Znanstveniki si še niso enotni, kje tiči razlog, vendar menijo, da daljši dnevi in več sončne svetlobe vplivajo na raven hormonov v telesu. Pozimi, ko so dnevi krajši in noči daljše, v telesu prevladuje hormon melatonin,ki povzroča zaspanost in niža telesno temperaturo. Spomladi se dnevi daljšajo in skozi naše oko prodre več sončnih žarkov, zato postaja pomembnejši hormon sreče serotonin, medtem ko melatonin izgublja moč. Znanstveniki to razlagajo kot bitko hormonov, ki jo naše telo čuti v obliki izčrpanosti, razdraženosti ali spomladanski utrujenosti. Naše razpoloženje se izboljša in imamo znova občutek energije, ko se raven serotonina uravnovesi.

Dodaten stres za nekatere je lahko tudi aprilsko vreme, ki ga povežemo z menjavanjem vremenskih pojavov. Najprej močno sije sonce, nato se pooblači, temperatura zraka se na hitro zniža, in če nam jo narava pošteno zagode, se naslednje jutro zbudimo v zasneženo aprilsko jutro. Vremenski pojavi pogosto povzročajo ljudem težave, ki jih zaznajo kot stres.

V tem času so izrazite tudi temperaturne spremembe, in kot zapiše Miholičeva, se zunanja in telesna temperatura zviša, tlak pade in žile se razširijo, kar znova privede do zaspanosti.

Vsak se glede na svoj način življenja in navade spopada s pomladansko utrujenostjo, vendar se je negativnim vplivom mogoče izogniti s hitro hojo, z uravnoteženo in z vitamini polno prehrano, meditacijo s pravilnim dihanjem ter seveda z zadostnim spanjem.

Včasih telo pač potrebuje počitek
Če utrujenost traja dalj časa, razmislite o svojih navadah in vsakdanjih opravkih. Nič nenavadnega ni, če smo utrujeni ob koncu tedna, saj nam po vseh obveznostih telo sporoča, da enostavno rabimo čas za počitek. Utrujeni ste lahko tudi zaradi pomanjkanja spanca, izogibanja športnim dejavnostim, nezadostnega pitja tekočine in nezdravega načina prehranjevanja, zato je priporočljivo, da v življenje vnesete navade, ki bodo vaše počutje izboljšale.

Vzrok za utrujenost je lahko tudi nepravilna prehrana
Če gre samo za spomladansko utrujenost, boste simptome omilili že z gibanjem na zraku in soncu, uživanjem zelenjave in sadja ter trdnim spancem ali kratkim dremežem čez dan. Sicer pa uživajte veliko vitaminov skupine B ter E in C, ki imata lastnosti antioksidantov. Pripravite si različne multivitaminske pripravke, ki vsebujejo esencialne aminokisline in druge elemente, ki pomagajo, da si telo po večjih naporih opomore.

Naše prehranjevalne navade močno vplivajo na lajšanje simptomov utrujenosti, zato imejte v mislih prehransko piramido. Na jedilniku naj bodo pusto meso, sadje, zelenjava, žita in mlečni izdelki. Ne pozabite piti veliko tekočine, in sicer vode ter različnih sadnih sokov brez dodatkov sladkorja.

Pijte veliko vode in manj kave
Zmanjšajte uživanje kofeina in pijte veliko tekočine, saj dehidracija ravno tako povzroča utrujenost. Poskrbite, da boste jedli živila z veliko cinka in železa, ki dajeta energijo in moč za vsakdanje dejavnosti. Cink je pomemben za ljudi vseh starosti, saj pomaga pri razgradnji beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in nukleinskih kislin. Veliko ga je v medu, ingverju, suhem sadju, rdečem mesu in pšeničnih zrnih. Zelo pomemben mineral je tudi železo, saj pomaga pri tvorbi hemoglobina, prenaša kisik po krvi, krepi imunski sistem, preprečuje nekatere oblike slabokrvnosti, kar ravno tako povzroča utrujenost. Najdemo ga v medu, jetrih, žitih, suhem sadju, sardinah, špinači, jajcih in cvetači.

Za boljše počutje ali okrevanje si privoščite med, ki je naravni sladkor, bogat z minerali in vitamini. Pomaga vzpostaviti ravnovesje v telesu, deluje kot krepčilo in sprošča živčni ter krvožilni sistem. Vsebuje enostavne sladkorje in je odličen vir energije.

Do večje sproščenosti in več energije lahko privedejo tudi različne sprostitvene tehnike in druženje s sorodniki in prijatelji. Ravno tako si vzemite dovolj časa za zabavo in dejavnosti, ob katerih uživate.

Po kitajski filozofiji feng šuj pa poskrbite, da:

  • nimate v bližini postelje radia, telefona ali budilke,
  • uredite morebitni nered v stanovanju, ki lahko ovira pretok energije ,
  • imate v stanovanju umirjene barve, ki ne utrudijo oči,
  • dom dobro prezračite.

Telesno dejavnost lahko začnete kadar koli, pozorni bodite le na to, da boste izbrali sebi primerno intenzivnost in dejavnost glede na vašo pripravljenost. Raziskave so pokazale, da redna vadba bistveno podaljša življenjsko dobo in izboljša splošno počutje, izboljšuje samopodobo, povečuje samozavest in viša raven energije. Začnite počasi in nato tempo stopnjujte. Vključite lahko različne dejavnosti: od športnih iger do vsakodnevne hoje in aerobne vadbe, ki poveča zmogljivost srčno-žilnega sistema, krepi mišice in zmanjšuje telesno težo.

Intenzivnost in vrsto vadbe prilagodite sposobnostim
Pomembno je, da vadbo prilagodite starosti, saj se telo začne z leti spreminjati. To pomeni, da mišična masa upada, maščobna plast na mišicah se veča in utrujene mišice si vse težje opomorejo, zato je zelo pomembno, da po petdesetem ostanemo dejavni in ohranimo telesno pripravljenost. Strokovnjaki priporočajo vadbo v telovadnici ali hojo. Če v preteklosti niste bili športno dejavni, potem začnite igrati golf, plavati, hoditi ali kolesariti, vendar se prej posvetujte z zdravnikom. Tisti, ki ste vseskozi dejavni, pa samo nadaljujte. Predvsem po šestdesetem je redna telesna vadba še bolj priporočljiva, saj lahko prepreči številne bolezni.

Ne glede na to, ali ste podvrženi simptomom spomladanske utrujenosti ali ne, je dobro, da čim več časa dejavno preživite v naravi, pa naj bo to na vrtu, sprehodu ali klepetu s prijatelji. Pozorni bodite le na to, da ob dolgotrajni utrujenosti obiščete zdravnika, saj je morda znak za resno bolezen. Na krožnikih pa naj bo veliko sezonske zelenjave in mesnih izdelkov preverjenih proizvajalcev in ugnali boste še tako hudo pomladansko utrujenost.