Nova EU-smernica ogroža slavni meissenski porcelan
EU-komisija želi znižati dovoljeno raven svinca
Objavljeno: 13. avgust 2017 ob 13:16
Meissen - MMC RTV SLO

Meissenski porcelan
Meissenski porcelan izdelujejo že več kot 300 let. Posnetek je nastal pred tremi leti, ko je po mestu Meissen, od koder izvira ta slavni porcelan, divjalo neurje. Foto: EPA
Meissenski porcelan
15. januarja 1708 je bil zapisan recept za porcelan, kar pomeni, da je Evropa pred devetimi leti praznovala 300 let 'lastnega' porcelana. Foto: EPA

Svinec in kadmij sta tista kemijska elementa, ki zagotavljata sijoče barve na porcelanu, vendar se lahko zato s krožnikov in skodelic sproščajo strupene snovi, ki prehajajo v hrano ali pijačo. Nedavno je Evropska komisija podala predlog, s katerim želi znižati dovoljeno raven svinca.

V Bruslju namreč načrtujejo zaostritev mejnih vrednosti svinca z novo, t. i. keramično smernico, kar pa lahko resno ogrozi izdelovalce porcelana, kakršen je slavni nemški meissenski porcelan. S tem bi spremenili določila, ki veljajo od leta 1984, pri čemer bi se najvišja dovoljena raven svinca spustila na štiri stotine zdaj dovoljene. To pa lahko predstavlja resno težavo za podjetja, katerih porcelanski krožniki in skodelice so ročno poslikani oziroma okrašeni.

Po poročanju časopisa Spiegel se je Stanislaw Tillich, ministrski predsednik nemške zvezne dežele Saške, od koder prihaja meissenski porcelan, na srečanju z Jean-Claudom Junckerjem zavzel za izjemo, ki bi pri tem veljala za manufakture porcelana.

Alkimistična zgodovina "belega zlata"
Meissenski porcelan, ki se ponaša z več kot 300-letno tradicijo, nosi ime po mestu Meissen, iz katerega izvira in kjer ga še danes izdelujejo. Vsi predmeti, ki so kdaj izšli iz meissenske manufakture, nosijo zaščitni znak dveh prekrižanih sabelj.

Formulo za izdelavo belega porcelana je leta 1708 odkril matematik in znanstvenik Ehrenfried Walther von Tschirnhaus - medtem ko so osnove te formule prišle iz domovine porcelana Kitajske, kjer so mojstrstvo izdelovanja krhkih predmetov obvladali že precej pred Evropejci. Leta 1710 pa je Johann Friedrich Böttger po Tschirnhausovi smrti prevzel njegovo delo in na trg uvedel porcelan, ki je kmalu postal nepogrešljiv v vseh evropskih kraljevskih hišah.

Zgodovina priča, da je Böttger v časih, ko so vsi obsedeno iskali alkimistično formulo, s katero bi izdelali zlato, trdil, da je odkril prav takšno formulo. Njegova pot se je kmalu križala s potjo Tschirnhausa, ki se je prav v tistem času ukvarjal z umetnostjo izdelovanja stekla in obenem poskušal narediti tudi porcelan - kar mu je tudi uspelo. Ob nenadni Tschirnhausovi smrti pa je formula torej prešla v Böttgerjeve roke.

Širom po svetu prepoznavni zwiebelmuster
Meissenski porcelan je še danes ena najdragocenejših znamk z nemških tal, kar glede na to, da je meissenska manufaktura preživela 11 vojn, ki so v 300 letih vihrale po stari celini, pa tudi 40 let komunistične oblasti, skoraj ne čudi. V zadnjem času se obračajo k sodobnejšemu slogu, kar strokovnjaki sicer pozdravljajo, a menijo tudi, da se Meissen ne bi smel preveč oddaljiti od razpoznavnih lastnosti svoje blagovne znamke, za katero je najbolj značilen modro-beli čebulni vzorec, se pravi svetovno slavni zwiebelmuster.

P. G.
false
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
naš človek
# 13.08.2017 ob 16:41
Regulation = uredba (ne regulativa)
Directive = direktiva (ne smernica)

10 let smo že v EU, novinarji pa še vedno ne obvladajo dveh izmed recimo desetih najosnovnejših pojmov EU.
ajvard
# 13.08.2017 ob 15:26
Meissenski porcelan je še danes ena najdragocenejših znamk z nemških tal, kar glede na to, da je meissenska manufaktura preživela 11 vojn, ki so v 300 letih vihrale po stari celini, pa tudi 40 let komunistične oblasti, skoraj ne čudi.

če ne prej, zadeva propade zaradi poblaznele bruseljske birokracije.
elGoyc
# 15.08.2017 ob 10:25
To je enaka birokratska neumnost, kot skorajšnja prepoved peke pic v krušnih pečeh, ker so tam previsoke temperature in se v hrani lahko razvijejo kancerogene snovi.
Po drugi strani še vedno nimamo predpisov in celo zelo malo raziskav glede komulativnih učinkov fitofarmacevtskih sredstev, namreč dovoljena meja je izračunana na podlagi škodljivega učinka ene učinkovine, medtem ko imamo v hrani lahko deset in več različnih strupov.
Mommy_Kitty
# 13.08.2017 ob 17:17
In zakaj bi naj po mnenju Tillicha bili proizvajalci porcelana izvzeti iz teh smernic? Če je zakon naj bo enak za vse, se bodo pač morali znajti in poiskati kaj drugega, kar bo manj škodljivo za zdravje ljudi. Saj pa ja ni nujno, da ob vsaki skodelici čaja spijem še odmirek svinca.
naš človek
# 13.08.2017 ob 16:37
Beremo nemško jamranje oziroma brezplačno reklamo na stroške slovenskih odjemalcev električne energije , kaj pa pravi "poblaznela birokracija"? So morda prehranski strokovnjaki ugotovili, da se s takih skodelic izloča preveč svinca?