Novice - Moja generacija

15. december: Rojstvo velikega arhitekta Eiffla

Leta 1832 se je v Dijonu rodil francoski inženir in arhitekt Alexandre Gustave Eiffel, ki se je specializiral v gradnji železnih struktur.

Odkritje Titanika je bilo del ameriške skrivne vojaške misije

Odkritje ladje Titanik na dnu oceana leta 1985 ni bilo plod dolgoletnih znanstvenih prizadevanj, ampak jo je po naključju našla ameriška vojska, ki je v morju proučevala dve potopljeni jedrski podmornici.
32

14. december: Rodil se je Frane "Ježek" Milčinski

Leta 1914 se je rodil slovenski humorist, igralec in pisatelj Frane Milčinski - Ježek. Umrl je leta 1988. Frane Milčinski je bil bolj znan pod umetniškim imenom Ježek.

Število severnih jelenov na Arktiki se je v 20 letih prepolovilo

V zadnjih dveh desetletjih se je število severnih jelenov na arktičnem območju več kot prepolovilo. Razloga sta višanje temperature in sprememba vegetacije.
38

Umrl je Boris Kuhar

V 90. letu starosti je umrl Boris Kuhar, dolgoletni ravnatelj Slovenskega etnografskega muzeja in eden od pionirjev slovenske televizije.
2

Povprečni Slovenec lani zavrgel 64 kilogramov hrane

V letu 2017 je povprečen prebivalec Slovenije zavrgel 64 kilogramov hrane ali štiri odstotke manj kot v letu prej. Zavrženega je bilo 38 odstotkov povsem užitne hrane, ocenjujejo na Sursu.
33

Drugi tir: začetek arheoloških izkopavanj med čakanjem na investicijski program

Na trasi drugega tira začenjajo arheološka izkopavanja. Potekala bodo na sedmih lokacijah, končana pa naj bi bila spomladi.
31

7. december: Češki filmski mojster, ki se je namesto v Hollywoodu nastanil v Piranu

V Čachovicah na Češkem se je leta 1913 na današnji dan rodil režiser František Čap. V zavest slovenskih filmskih gledalcev se je zasidral kot režiser Vesne, enega najbolj gledanih slovenskih filmov.

5. december: Južna Afrika se poslovi od "Madibe"

Na današnji dan leta 2013 je v Johannesburgu v 96. letu starosti po dolgi bolezni umrl Nelson Mandela, legendarni borec proti apartheidu in prvi predsednik nove mavrične Južne Afrike.

Vročinski valovi: globalno segrevanje ogroža več 100 tisoč Slovencev

Vzdrževalna dela na cesti so tudi letos spremljala turistično konico. Avtomobili so se v poletnem zastoju ustavili na primorski, gorenjski ali kateri drugi slovenski avtocesti.
147

4. december: Nastanek močne opozicijske sile, ki zmaga na volitvah

Leta 1989 je bila s podpisom sporazuma ustanovljena koalicija Demokratična opozicija Slovenije - Demos.

3. december: Rojstni dan največjega slovenskega pesnika

Leta 1800 se je v Vrbi na Gorenjskem rodil največji slovenski pesnik France Prešeren, znan po mojstrskih pesnitvah, kot je Sonetni venec, in avtor slovenske himne.

2. december: Borut Pahor zasede še tretjo visoko funkcijo v državi

Leta 2012 je v 2. krogu predsedniških volitev Borut Pahor premagal svojega protikandidata Danila Türka in tako postal četrti predsednik Republike Slovenije.

Umrl je George Bush starejši, ki je "ZDA vodil v obdobju zgodovinskih sprememb"

V 95. letu starosti je v Houstonu umrl nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši, ki je ZDA vodil med letoma 1989 in 1993, predtem pa je bil osem let podpredsednik v administraciji Ronalda ...
148

Dars odprl avtocestni odsek od Podlehnika do Gruškovja

Dars je odprl slabih šest kilometrov dolg odsek podravske avtoceste med Podlehnikom in mejnim prehodom Gruškovje in tako končal zadnji manjkajoči košček na 2300 kilometrih avtoceste med Hamburgom in ...
40

RTV v živo
22:15 Vojna, dansko-francoski film
00:10 Profil: dr. Klaudija Sedar, ponovitev
22:40 Umor, je napisala (XII.): Trepet v Aspnu, ameriška nanizanka, 2/22
23:40 Gal Gjurin in Simfonični orkester Cantabile z gosti, koncert, ponovitev
23:00 Poročila
23:05 Literarni nokturno: Franjo Frančič: Lahko noč Beograd
Facebook