Novice - Moja generacija

16. oktober: Umrl je Toše Proeski

Leta 2007 je v jutranjih urah v prometni nesreči na Hrvaškem umrl najbolj priljubljeni makedonski pevec, tedaj 26-letni Toše Proeski.

13. oktober: Canova, kipar, ki je iskal ideal

Leta 1822 je v Benetkah umrl najpomembnejši italijanski klasicistični kipar Antonio Canova, ki se je rodil leta 1757. Zaslovel je z marmornimi kipi, nežnimi upodobitvami golih teles.

Odkrili prvo supernovo, pri kateri je nastal sistem dveh nevtronskih zvezd

Astronomi, med njimi je bila tudi Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, so odkrili nenavadno supernovo, ki je bila šibkejša od drugih podobnih eksplozij ...
3

12. oktober: Bavarsko pivo začne teči v potokih

Leta 1810 je bavarska vladarska družina prvič povabila vse prebivalce Münchna na Oktoberfest.

10. oktober: Obletnica koroškega plebiscita

Leta 1920 je bil na Koroškem izveden plebiscit, na katerem so se koroških prebivalci odločali za priključitev južne Koroške k Avstriji.

9. oktober: Predstavljaj si ... vse najboljše, John

Leta 1940 se je v Liverpoolu rodil britanski pevec, kitarist in skladatelj John Lennon.

Tereza Kesovija: Leta nam ne morejo do živega

"Nekaj zagotovo obstaja in vem, da je to ljubezen. Če izgubimo ljubezen, izgubimo tudi sebe," je poudarila Tereza Kesovija med gostovanjem v oddaji Dobro jutro.
8

V študentske klopi so sedli tudi študentje univerze za tretje življenjsko obdobje

Študijsko leto se je pretekli teden začelo tudi v 51-ih članicah Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, saj po upokojitvi interesi za vključevanje v različne aktivnosti za druženje in ...

7. oktober: Ano Politkovsko našli umorjeno

Leta 2006 je bila v stanovanju v središču Moskve najdena ustreljena ruska novinarka Ana Politkovska, ki je bila znana po pisanju o Čečeniji.

6. oktober: Vse najboljše, Ivo Daneu

Leta 1937 se je rodil košarkar Ivo Daneu, ki je jugoslovansko reprezentanco leta 1970 popeljal do zlate medalje na svetovnem prvenstvu v Ljubljani.

Obe slovenski medvedki kljub protestom v Pirenejih

Francoske oblasti so v Pirenejih v četrtek v naravno okolje izpustile medvedjo samico iz Slovenije. Kljub ostrim protestom ovčerejcev so v petek izpustili še drugo.
48

5. oktober: Kadirov na čelu Čečenije

Leta 2003 je bil za predsednika Čečenije izvoljen Ahmed Abdulhamidovič Kadirov. Rodil se je 23. avgusta 1951 v Karagandi v Kazahstanu, umrl pa je za posledicami atentata 9. maja 2004.

3. oktober: Umrl je nizozemski genij Rembrandt van Rijn

Leta 1669 je umrl nizozemski slikar Rembrandt Harmenszoon van Rijn, eden največjih upodabljajočih umetnikov vseh časov in narodov.

Srebrna ekonomija: Namesto da bi starostnike, ki želijo delati, spodbujali, jim postavljamo ovire

Starostniki predstavljajo pomemben človeški kapital, ki pa se z leti preprosto zavrže, je opozorila Ana Kranjc z Univerze za tretje življenjsko obdobje.
93

2. oktober: Praznuje simbol mirovništva in nenasilja

Leta 1869 se je v Porbandarju v indijski državi Gudžarat rodil Mohandas Karamčand Gandi, splošno znan kot Mahatma Gandi.

RTV v živo
11:15 Vem!, kviz
11:50 Obzorja duha: Sinoda mladi za mlade
11:05 Halo TV: Pravica do zdraviliškega zdravljenja; gostja: Suzana Albina Žigon, dr. med.
11:55 Dobro jutro
11:00 Poročila
12:00 Poročila
Facebook