Temperature se bodo čez noč spet spustile na okrog 20 stopinj pod ničlo. Foto: Reuters
Temperature se bodo čez noč spet spustile na okrog 20 stopinj pod ničlo. Foto: Reuters
ZDA
Zaradi neurja je bilo v četrtek brez elektrike najmanj 100.000 gospodinjstev. Foto: Reuters

Neurju, poimenovanem Grayson, pravijo ciklonska bomba zaradi nenadnega močnega padca zračnega tlaka. Za neurjem na območje spet prihaja huda zmrzal, ki je zajela večino ZDA in traja vse od konca decembra, temperature pa se bodo za kratek čas dvignile nad ničlo šele v torek.

Na severovzhodu se nadaljuje močen veter, temperature pa se bodo čez noč spet spustile na okrog 20 stopinj pod ničlo, ponekod še nižje.

Zaradi neurja je bilo v četrtek brez elektrike najmanj 100.000 gospodinjstev, letalske družbe so odpovedale 5.000 poletov, nekaj jih bodo še danes, letališči La Guardia in JFK v New Yorku pa so zaradi snega in vetra za nekaj ur zaprli.

Na območju vremenske ujme živi kar 58 milijonov ljudi, več zveznih držav pa je že razglasilo izredne razmere, je poročala ameriška televizija CNN.

Boston posebej prizadet
Neurje je posebej prizadelo Boston, kjer je meter visok val zalil pristaniška območja, gasilci pa so morali iz vozil reševati nekatere voznike, ki so bili na cestah.

Poplavljena je bila v bistvu celotna obala države Massachusetts. V Bostonu je nato zapadlo pol metra snega, ki naj bi se dolgo obdržal.

Neurje Grayson je prinesel veter, ki je pihal s sunki do 113 kilometrov na uro, kar je močno oviralo cestni in železniški promet. V prometnih nesrečah v Severni in Južni Karolini so umrli najmanj štirje ljudje, eden pa v Pensilvaniji. Mrzlo vreme je od konca decembra tako zahtevalo najmanj 14 življenj, med njimi so trije ljudje izjemno nizkim temperaturam podlegli v Teksasu.

Železnica Amtrak je skoraj ustavila ves promet, newyorška podzemna železnica, ki je tudi sicer v katastrofalnem stanju, pa je imela dodatne zamude in odpovedi.

Florida: Legvani padali z dreves
Posebne vrste pojav pa so doživljali na Floridi, in to v predmestju sicer vročega Miamija na jugu, od koder poročajo o kuščarjih, ki so padali z dreves. Legvani namreč hibernirajo, ko temperature padejo pod pet stopinj Celzija.