Marti Polak se bo uresničila velika želja. Foto: BoBo
Marti Polak se bo uresničila velika želja. Foto: BoBo

Življenje Marte Polak je bilo zelo zanimivo in polno zgodovinskih sprememb, še vedno pa ima izjemen smisel za humor, je čila in zdrava, le pri hoji si pomaga z berglami. Od rojstva leta 1910 je živela v župnišču Ljubljana Šentvid, kjer je bila njena teta gospodinja pri njenem stricu (svojem bratu), ki je bil tam župnik in dekan. Življenjske okoliščine so nanesle tako, da je tam prebivala kar nekaj let. Po dolgem in pestrem življenju se je pred sedmimi leti preselila v dom starejših v Preddvor.

Lansko poletje je škof Anton Jamnik obiskal mlade na oratoriju v Preddvoru, ko jih je ujela nevihta, zaradi katere so se zatekli pod streho doma starejših občanov. Beseda je dala besedo in škof je spoznal gospo Polak. Povedala mu je, da je prejšnji dan spremljala pogreb glasbenika Slavka Avsenika, ki ga je vodil prav on, škof Jamnik. Kot velika navdušenka nad Avsenikovo glasbo si je zaželela, da bi pred svojim 106. letom romala na Brezje v baziliko Marije Pomagaj, potem pa se v Avsenikovi gostilni posladkala s sadno kupo in kremno rezino.

Danes se bo tako vedri 105-letni gospe izpolnila želja: ob 11. uri bo na Brezjah maša, ki jo bo vodil škof Jamnik, Marta Polak pa bo zagotovo ena izmed najstarejših romarjev, če ne celo najstarejša, ki so obiskali to romarsko središče. Potem pa bo, kot ji je bilo obljubljeno, sledila še pogostitev ob zvokih Avsenikove glasbe, s čilo upokojenko pa se bo veselilo še nekaj njenih sostanovalcev iz doma starejših.