Že naslednji dan sta z ženo Rosalynn prišla na sklepno prireditev projekta. Foto: Reuters
Že naslednji dan sta z ženo Rosalynn prišla na sklepno prireditev projekta. Foto: Reuters
Jimmy Carter
Zbrano občinstvo ju je nagradilo s stoječimi ovacijami. Foto: Reuters

92-letnik se je zgrudil v četrtek, ko je v Winnipegu pomagal na gradbišču dobrodelne organizacije Habitat for Humanity, ki si prizadeva za cenovno dostopne domove v Kanadi. Takoj so ga odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, opravili so tudi različne preiskave.

Že naslednje jutro pa se je Carter vrnil na gradbišče in skupaj s preostalimi prostovoljci dejavno preživel zadnji dan projekta, pozneje pa sta z ženo Rosalynn Carter prišla na sklepno prireditev v kanadskem muzeju za človekove pravice, kjer sta bila deležna tudi stoječih ovacij.

Nekdanji predsednik je bil oblečen zelo preprosto - v kratko majico in jakno -, videti pa je bil popolnoma sproščeno in zdravo. "Na vse prostovoljce gledam kot nekakšne junake za človekove pravice. Vsakemu posebej se želim zahvaliti za njegov prispevek," je dejal v govoru na sklepni prireditvi.

89-letna nekdanja prva dama je zbranim pojasnila, da so v bolnišnici opravili precej preiskav, med drugim so poskušali ugotoviti tudi srčne okvare, a je bilo z njenim možem vse v redu. "Rezultati niso pokazali nikakršne srčne okvare," je pojasnila. "Vedela sem, da ima dobro srce." Tako se je izkazalo, da so se zdravstvene težave pojavile zgolj zaradi posledic dehidracije.

Jimmy Carter je sicer najdlje živeči ameriški predsednik po koncu predsedniškega mandata v ameriški zgodovini - v Beli hiši je bil med letoma 1977 in 1981, leta 2002 pa je za dobrodelnost prejel Nobelovo nagrado za mir.