Države iščejo rešitve, kako se učinkovito spoprijeti z vse starejšo družbo, ki med drugim potrebuje tudi več zdravstvene oskrbe. Foto: EPA
Države iščejo rešitve, kako se učinkovito spoprijeti z vse starejšo družbo, ki med drugim potrebuje tudi več zdravstvene oskrbe. Foto: EPA
false
Kot kažejo neuradni podatki organizacije Undesa, je danes na svetu 901 milijon ljudi, starejših od 60 let, kar predstavlja 12,3 odstotka vseh prebivalcev. Foto: EPA

Lani je bila Slovenija na 29. mestu, pred dvema letoma pa na 20. Lestvica, ki jo pripravlja mednarodna organizacija Help Age International, upošteva štiri dejavnike: varnost prihodkov, zdravstveno stanje, zaposlitev in izobraževanje in zagotavljanje ugodnega okolja.

Kot ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je Slovenija med štirimi dejavniki vedno najvišje ocenjena glede zagotavljanja ugodnega okolja: gre za dojemanje, kako varni se počutijo starejši, kakšna je njihova družbena povezanost s svojim okoljem, kakšna je prometna dostopnost in njihov nadzor nad lastnim življenjem.

Slovenija: skrb vzbujajoče malo delovno aktivnih starejših
Pri varnosti prihodkov Slovenija zaseda 25. mesto, pri zdravstvenem stanju 38. mesto, najnižje pa jo uvrščajo v kategoriji zaposlitve in izobraževanje. Glede zadnje je predvsem skrb vzbujajoča nizka stopnja delovne aktivnosti med prebivalci, starimi od 55 do 64 let.

"Aktivno staranje je velik politični cilj prihodnosti. Za daljnovidno politiko je daljše življenje razvojna spodbuda, pri nas pa še kar razpravljamo o problemih starajoče se družbe. Global Age Watch Index 2015 je s prikazanimi kazalniki za Slovenijo pohvala in svarilo hkrati," so zapisali na NIJZ-ju. Ob tem dodajajo, da je eden izmed ukrepov, s katerimi si na NIJZ-ju prizadevajo odgovoriti na starajočo se družbo in s tem povezane izzive, projekt Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji.

"V okviru projekta Aha si pripravljamo podlage za strateške ukrepe na področju staranja za našo državo. Vzpostaviti bo treba tudi sistem rednega spremljanja stanja in "global age" je eden od mednarodno primerljivih prikazov stanja na področju staranja v različnih državah. Slovenija se je uvrstila na 26. mesto, to je v zgornjo tretjino držav, kar je po našem mnenju dobro," ocenjuje vodja projekta dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš. Kot dodaja, rezultati kažejo, da živimo v urejeni in varni državi, "zato si je modro prizadevati, da stanja ne poslabšujemo, ampak ga izboljšujemo, kjer je to mogoče".

Kot kažejo podatki organizacije Undesa, je danes na svetu 901 milijon ljudi, starejših od 60 let, kar pomeni 12,3 odstotka vseh prebivalcev. Leta 2030 naj bi jih bilo 1,402 milijarde oz. 16,5 odstotkov vseh prebivalcev, leta 2050 pa že več kot 2 milijardi (2,092 milijarde) in torej več kot petina vseh prebivalcev (21,5 odstotka).

Lestvica
1. Švica
2. Norveška
3. Švedska
4. Nemčija
5. Kanada
6. NIzozemska
7. Islandija
8. Japonska
9. ZDA
10. Velika Britanija
11. Danska
12. Nova Zelandija
13. Avstrija
14. Finska
15. Irska
...
26. Slovenija

37. Italija
39. Madžarska
62. Hrvaška
66. Srbija
68. Črna gora

91. Tanzanija
92. Pakistan
93. Zahodni breg in Gaza
94. Mozambik
95. Malavi
96. Afganistan