Heleni Kenda sta se zadnji tri dni izmenjave, med katero je obiskala tudi Mozirski gaj, pridružili tudi njeni hčerki. Foto: D. J.
Heleni Kenda sta se zadnji tri dni izmenjave, med katero je obiskala tudi Mozirski gaj, pridružili tudi njeni hčerki. Foto: D. J.
Jožica Kučera se je lani udeležila prve mednarodne izmenjave v okviru projekta Linkedage. Foto: Center starejših Zimzelen - Topolšica

Izmenjava doma v okviru programa LinkedAge, ki je dejansko neke vrste Erasmus za starejše, ni bila za nobeno od njiju novost. O Jožici smo pisali lani, ko je za teden dni zamenjala svoj dom z upokojencem iz Španije.

Helena Konda, Gorenjka po rodu, ki se je poročila na Primorsko, je to za teden dni zamenjala s spoznavanjem Štajerske. "Kako malo je treba, da čas hitreje mineva, da so ljudje zaposleni in se čutijo koristne, ko opravijo delo, ki ga zmorejo. Zlagali smo brisače, nekateri so šivali voščilnice, pletli, gospoda sta tolkla orehe. Uživala sem," je v nekaj besedah strnila pester nabor dejavnosti, ki se jih je udeležila v svojem enotedenskem bivanju na Štajerskem.

Tudi 78-letna Jožica se je iz Lucije vrnila z lepimi spomini, predvsem sta jo navdušila dom in prijaznost osebja, pa tudi vreme ji je bilo zelo naklonjeno, tako da je konec septembra lahko uživala v še poletno obarvani Luciji. "Že prvi dan sem v domu našla prijatelje, s katerimi smo dopoldne pili kavo in klepetali. Potem se je vsak dan zame nadaljeval v Portorožu, na plaži in v morju, ki je bilo prijetno toplo. Tudi na kosilo nisem prišla vedno nazaj v dom. En dan sem se odpeljala na ogled Kobilarne Lipica," je naštevala Jožica, ki se je lani za teden dni odpravila v Mataro blizu Barcelone. O okviru menjave domov je namreč svojo sobo v Zimzelenu za teden dni odstopila španskemu upokojencu. Več o tem preberite tukaj.

LinkedAge ponuja dva sistema izmenjav starejših: eno je izmenjava med domovi za starejše, ko upokojenec iz enega doma zamenja sobo z upokojencem v drugem domu, kot je v primeru Jožice in Helene, drugi pa je običajni najem sobe v upokojenskem domu.