Ilka Štuhec je v lanski sezoni med drugim postala tudi prva slovenska alpska smučarka, ki je osvojila mali kristalni globus v smuku. Foto: Reuters
Ilka Štuhec je v lanski sezoni med drugim postala tudi prva slovenska alpska smučarka, ki je osvojila mali kristalni globus v smuku. Foto: Reuters

"Največ mi pomeni, da si lahko privoščimo treninge tam, kjer mislimo, da bo najbolje, ne glede na to, koliko vse skupaj stane. Sicer pa nisem takšne vrste človek, ki bi denar zapravljal za luksuzne izdelke. Če kaj kupim, je to večkrat za nekoga bližnjega kot zame."

Sedem zmag v svetovnem pokalu je v lanski sezoni nanizala Ilka Štuhec, osvojila globusa v smuku in kombinaciji, v smuku pa postala še svetovna prvakinja. Neverjetni uspehi, ki so jo povzdignili med smučarske zvezdnike, kar pa prinaša tudi manj prijetne posledice, ki lahko tudi negativno vplivajo na rezultate, kar je lani spoznal Peter Prevc.

"Zdaj imam kup obveznosti, o katerih se mi lani še sanjalo nič. A to moraš vzeti v zakup in se organizirati tako, da ne rušijo ritma priprav," pravi Mariborčanka, ki za novega (vijoličastega) pokrovitelja pravi, da nima nič večjih zahtev kot drugi.

Priprave na sezono je opravila podobno kot lani: "Ni bilo kaj dosti drugače. Zadovoljna sem s pripravami, čeprav je res, da je v Čilu dvakrat zapadlo veliko snega in smo imeli nekaj dni mehkejšo podlago. Kar smo lahko naredili, smo naredili zelo dobro. Do prvih tekem bo vse tako, kot mora biti."

Čeprav je bila lani izjemno hitra, svojega smučanja še zdaleč nima za idealnega. "Marsikaj je še treba popraviti. Vsekakor bi se dalo še smučati hitreje in bolje. Predno smo letos začeli pošteno trenirati smuk, smo se precej ukvarjali s tehničnimi disciplinami."

Ali je res izboljšala veleslalom, bi lahko videli že konec meseca v Söldnu, vendar Ilka Štuhec trenutno še ne ve, ali bo štartala ali ne. Zanesljivo bi šla na tekmo le, če bi zaupala svoji veleslalomski formi in se vmešala v boj za petnajsterico.

Je že zelo lačna novih zmag? "Ne vem, ali so prav zmage tiste, ki si jih želim. Bolj gre za izziv sami sebi, da pokažem, kar znam." Pravi, da je ne bi nič motilo, če na začetku sezone ne bi bilo zmag, ampak "le" druga ali tretja mesta. "Če bi na tekmi pokazala vse, česar sem zmožna, si ne bi mogla ničesar očitati."

O ciljih ne govori prav veliko: "Vem, kaj pričakujem in česa sem sposobna." O olimpijskih igrah pa: "Vsa ta zadnja štiri leta dela bom poskušala spraviti v tisti dve minuti."