Z ženo Metko Leskovšek Trefalt sta bila uigran par v profesionalnem in zasebnem življenju. Foto: Stane Sršen
Z ženo Metko Leskovšek Trefalt sta bila uigran par v profesionalnem in zasebnem življenju. Foto: Stane Sršen
Mito Trefalt
Ena izmed njegovih najbolj prepoznavnih vlog: Košnikov Janez. Foto: Cankarjev dom
Mito Trefalt
Med nagradami, ki jih je prejel, je tudi viktor za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poslovil se je Mito Trefalt

"Zavedal se je tega, da program dela za gledalke in gledalce in da morajo oddaje doseči širok krog ljudi. Hudomušna plat njegovega značaja je najbolj prišla do izraza v osebi Košnikov ata. Najbolje bo, če si ga takšnega vtisnemo v spomin," je zapisal ob njegovi smrti.

​V avli Televizije Slovenija je odprta žalna knjiga.

Mito Trefalt se je rodil 2. novembra 1939 v Kranju, kjer je obiskoval tudi gimnazijo, po njej pa je študiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, kjer je leta 1966 tudi diplomiral. Med letoma 1963 in 1966 je bil sodelavec SNG Drama Ljubljana, v novinarske vode pa ga je zaneslo že leta prej. Leta 1959 je tako opravil svoj prvi radijski prenos, leto pozneje pa športnega. Po delu v športni redakciji TV Slovenija med letoma 1966 in 1980 se je preusmeril v razvedrilni program, kjer je deloval do leta 1995. Med letoma 1990 in 1994 je bil član sveta RTV Slovenija, med letoma 2006 in 2008 pa član programskega sveta RTV Slovenija.

Leta 1980 je začel pisati scenarije za razvedrilne oddaje, ki jih je tudi vodil (Naše srečanje, Kolo sreče, Ona in on, Silvestrske oddaje z Avsenikom in Privškom in še mnoge druge). Eden od vrhuncev njegovega ustvarjanja pa je bila serija Košnikova gostilna, ki je bila na sporedu od leta 1984 do 1987. Zanjo je pisal scenarije in igral vlogi Prleka Južeka in Gorenjca Janeza Košnika.

V času njegovega urednikovanja je RTV Slovenija ponudila veliko zanimivih kvizov, igric in glasbenih oddaj: Košnikova gostilna, Nedeljskih 60, Ona in on, Titanik, Igre brez meja, Komu gori pod nogami, Hugo, Teater Paradižnik … Znan je tudi po akciji Brazde vzdržljivosti, ki jo je zasnoval leta 1978.

Med številnimi priznanji in nagradami je leta 2012 prejel viktorja za življenjsko delo.


Mito Trefalt je ustvarjal in nedvomno globoko zaznamoval zgodovino televizije na Slovenskem. Ustvaril je številne nepozabne oddaje v razvedrilnem programu in se znal približati ljudem. Bil je karizmatični voditelj in dober urednik, ki je uspel ustvariti in voditi trdno in močno ekipo sodelavcev, s katerimi je naredil oddaje, ki so se usidrale v trajen spomin generacij naših gledalcev. Naučil nas je, da je za uspeh pomembno imeti talent, predvsem pa združiti veselje do dela in strast z odgovornostjo in trdim, vztrajnim delom. Rad je imel televizijo in televizija je imela rada njega. Spominjali se ga bomo s spoštovanjem.

Sodelavci razvedrilnega programa

Poslovil se je Mito Trefalt