Ob dnevu spomina na mrtve se poveča obisk pokopališč, ljudje pa več svojega časa posvetijo urejanju grobov. Foto: BoBo
Ob dnevu spomina na mrtve se poveča obisk pokopališč, ljudje pa več svojega časa posvetijo urejanju grobov. Foto: BoBo
Pokopališče
Slovenci se redko odločamo za korenite spremembe glede urejanja grobov, zato še vedno prevladujejo mačehe, v vazah pa krizanteme. Foto: BoBo
Pokopališče
Za grobove niso primerne kričeče barve, ampak harmonične, saj so taki tudi aranžmaji. Foto: BoBo

Slovenci se redko odločamo za korenite spremembe glede urejanja grobov, zato še vedno prevladujejo mačehe, v vazah pa krizanteme. Vsako leto so malo drugačne smernice, kako zasaditi gredico na grobu, vendar gre tu predvsem za barvne kombinacije, je povedala dr. Sabina Šegula iz Biotehniškega centra Naklo, ki je bila gostja oddaje Svetovalni servis.

Marsikaj se da še postoriti v zadnjih dneh, vendar je bolje, da nekatere stvari uredite že sredi meseca. Priporočljivo je, da zasaditev gredice opravite vsaj dva tedna pred praznikom, da se rastline navadijo na novo okolje in za prvi november lepo zacvetijo. V mislih morate imeti tudi slabo vreme, ki vam lahko prekriža načrte. Na rast rastlin vpliva tudi oblika grobov, saj so nekateri narejeni kot betonska korita in ne prepuščajo vode, opozarja dr. Šegula. Dobro je, da že prej preverite, kako je z odtekanjem vode z gredice, saj je v zadnjih dneh težko kaj popraviti ali spremeniti.

Na trgu je vsako leto veliko novih sort rastlin
"Na tržišču se vsako leto kaj spremeni, saj je genetski inženiring na tem področju zelo intenziven in z novimi sortami pridejo tudi novi trendi. Poleg tega ima vsak narod svojo kulturo in pri sprejemu novih smernic je tako, da smo Slovenci tradicionalisti." Na pokopališče je treba gledati kot na del kulturne dediščine, saj so nekateri grobovi že zelo stari in tradicionalno oblikovani, zato upoštevanje novih trendov zanje ni primerno, je povedala dr. Šegula. Veliko grobov pri nas ima marmorne plošče in malo prostora za gredico, zato ljudje nimajo možnosti, da bi vnesli kaj novega in sledili trendom.

Mačehe kombinirajte z nizkimi trajnicami
Cvetličarka Sanja Šuler iz vrtnega centra v Leskovcu pri Krškem predlaga, da poleg tradicionalnih mačeh posadite zraven še kakšno nizko trajnico, na primer reso, ki jo lahko dobite v belih ali rožnatih odtenkih, mini travo ali mah. Če imate na grobu marmor, pa predlaga, da nanj postavite lonček s krizantemami ali različnimi zasaditvami, na primer mačehe, resa, trava ali kaj drugega. Podobno kot na gredici, le da je tu v loncu. Dr. Šegula pa dodaja, da so za na grob primerne tudi festuke – modrozelena trava, različni šaši, pečnik in materina dušica z dekorativnimi listi.

Za okrasitev grobov izbirajte umirjene barve
"Barve v floristiki sledijo jesenski kolekciji oblačil, čeprav se pri tradicionalni zasaditvi grobov uporabljajo bolj umirjene barve, kot so vijolična in pastelne," pojasni dr. Šegula. Za grobove niso primerne kričeče barve, ampak harmonične, saj so taki tudi aranžmaji. To harmonijo motijo rdeče sveče, saj je barva plastike izredno močno obarvana. Sicer pa lahko aranžma naredite tudi sami in izberete barve, ki so bile všeč pokojniku, in tako dodate osebno noto.

Aranžma lahko naredite sami
Prstni odtisi na gobi pomenijo, da goba ne bo dobro vpila vode in bodo nastali t. i. zračni žepi, kjer ni vode in bodo rastline ovenele. Preden začnete pikati cvetje ali zelenje na gobo, mu postrani spodrežite pecelj. Tako bodo rastline bolje fiksirane in bodo lažje črpale vodo. Podlago naredite iz zelenja, in sicer je za aranžma primeren lovorikovec, klek, smreka, bršljan, pušpan, praprot ali drugo zelenje, ki ga lahko sami naberete v naravi. Pri cvetju in drugih materialih bodite pozorni na to, da večji in okrogli cvetovi spadajo v težišče aranžmaja, trikotni pa v višino, razloži dr. Šegula. Aranžmaja se lotite postopoma, lahko pa se udeležite tudi kakšnega izobraževanja, da dobite osnovo.

Kako aranžma zaščititi pred slano in dežjem?
Pozorni bodite na izbiro cvetja, saj flamingovec potemni že pri štirih stopinjah Celzija, zato bo bolje, da uporabite nageljne in krizanteme. Sicer pa lahko aranžmaje pokrijete z belo kopreno. Lahko pa se odločite za suhi aranžma, kjer boste imeli manj težav, ali kombinacijo suhega in svežega cvetja, ki ga potem odstranite in pustite samo suho. Kot pravi dr. Šegula, na grobove ne sodijo poceni plastične variante. Sicer se pa to leto bolj prodajajo naravni aranžmaji, narejeni iz srebrne smreke in suhih plodov, je povedala Šulerjeva iz vrtnega centra.

Na grobove sadite nizke, in ne visoke sorte rastlin
Nizki iglavci in javorji (japonski) so zelo priljubljeni za zasaditev gredic na grobu, saj lahko nizek bor posadite na sredo grede in daste okrog njega zastirko. Pomembno je, da zasadite nizke sorte in ne visokih, ki potrebujejo več prostora in naredijo močne korenine, ki vam lahko poškodujejo okvir groba. Če vam trajnice preraščajo gredo, jih morate razdeliti oziroma zmanjšati, ni pa tega treba delati vsako leto. Teh opravil se lotite pomladi ali pozno jeseni, nikakor pa ne pred dnevom spomina na mrtve, svetuje dr. Šegula.

Večina poskrbi za ureditev grobov sama, nekateri pa se odločijo, da bodo to prepustili izkušenim rokam. "Imamo redne stranke, ki nam vsako leto zaupajo ureditev njihovega groba, za posamezne skrbimo tudi celo leto, vendar je tega zaradi krize vse manj," je pojasnila Šulerjeva. Ne glede na to, ali boste grob uredili sami ali to prepustili vrtnemu centru, bistvo prvega novembra niso bogati aranžmaji in ducate sveč, temveč prijetni spomini na družinske člane, sorodnike ali prijatelje, ki so vam bili blizu.

Bojana Lekše