Nasilje nad starejšimi ljudmi je pogosto prikrito in se ga tisti, ki ga izvajajo, včasih niti ne zavedajo. Foto: EPA
Nasilje nad starejšimi ljudmi je pogosto prikrito in se ga tisti, ki ga izvajajo, včasih niti ne zavedajo. Foto: EPA

Na omenjeni brezplačni številki, storitev izvaja Skupnost centrov za socialno delo Slovenije, so dosegljivi vsak dan od 8. do 14. ure, v kombinaciji z interaktivnim odzivnikom pa je storitev na voljo 24 ur na dan. Klicatelji bodo na odzivniku dobili osnovne informacije, lahko bodo pustili tudi svoje sporočilo, svetovalka pa jih bo poklicala nazaj.

Glede na izkušnje je nasilje nad starejšimi po navadi ponavljajoče se in dalj trajajoče dogajanje, oblike nasilja pa so različne: lahko gre za fizične, psihične, spolne ali finančne zlorabe in za odrekanje pravic. Najbolj razširjeni obliki zlorab nad starejšimi ljudmi pa sta zanemarjanje in zapuščenost.

Nasilje do starejših ljudi je pogosto prikrito in se ga tisti, ki ga izvajajo, včasih niti ne zavedajo. Prav tako so pogosti primeri, da nasilja ne prepoznajo niti ljudje, ki so žrtve zlorab, opozarjajo v skupnosti.

Napovedujejo pripravo posebne zloženke, ki bo namenjena ozaveščanju starejših in njihove okolice, da bodo znali prepoznati znake nasilja.