Dom, ki v spodnjem Podravju trenutno zagotavlja prek 550 mest, si prizadeva urediti na Ptuju še varovana stanovanja. Foto: MMC RTV Slovenija
Dom, ki v spodnjem Podravju trenutno zagotavlja prek 550 mest, si prizadeva urediti na Ptuju še varovana stanovanja. Foto: MMC RTV Slovenija

Če bo šlo po načrtih, bi stanovanjske enote lahko začeli graditi še letos, uporabljati pa bi se lahko začele že prihodnje leto. Vodstvo doma je prepričano, da bi bilo vsaj za prvih nekaj let 50 bivalnih enot glede na potrebe dovolj, postaviti pa jih nameravajo v neposredni bližini doma.

"Ker potem dom uporabnikom omogoča zagotavljanje vse servisne storitve s področja oskrbe, blizu pa so še zdravstveni dom, bolnišnica in navsezadnje cerkev," pravi Jožica Šemnički, v. d. direktorice Doma upokojencev Ptuj. Da so oskrbovana stanovanja optimalna rešitev za starejše, potrjujejo tudi sedemletne izkušnje najemnikov v Domu svetega Lenarta v le 20 kilometrov oddaljenem Lenartu v Slovenskih Goricah: "Tu se plača najemnina na kvadratni meter, potem pa imam kosila in pranje perila, čistim pa sam," pravi stanovalec v Domu sv. Lenarta Andrej Vitrih.

"Rišem, berem, telovadim, na sprehod hodim. Nimam kaj reči, jaz sem presrečna tu," pravi zadovoljna stanovalka v Domu sv. Lenarta Dragica Kramberger. "Dosti ceneje, kot če bi tam imel, hrano imam, lahko grem dol jest ali si sam skuham," k temu dodaja Janko Babič.

"Tudi sami se zavedajo, večina, ki se namesti pri nas, da v nekem domačem okolju ni več mogoče živeti, da pa še vedno imajo toliko vpliva na svoje življenje, da lahko to uresničijo," pojasnjuje Lilijana Cafnik iz Doma sv. Lenarta.

Tudi zaradi tovrstnih pozitivnih izkušenj in sinergijskih učinkov pa tudi v ptujskem domu upokojencev pričakujejo podporo lokalne skupnosti in države, saj bodo le tako lahko že prihodnje leto prostor v oskrbovanih stanovanjih zagotovili več desetim občanom.

Varovana stanovanja na Ptuju
Varovana stanovanja na Ptuju