Pohvalila je dobro sodelovanje s civilno družbo, zlasti na področju nege na domu, pa projekte starejši za starejše, ki so po njenem mnenju zelo dobrodošli. Kot primer dobre prakse je izpostavila univerzo za tretje življenjsko obdobje. Foto: BoBo
Pohvalila je dobro sodelovanje s civilno družbo, zlasti na področju nege na domu, pa projekte starejši za starejše, ki so po njenem mnenju zelo dobrodošli. Kot primer dobre prakse je izpostavila univerzo za tretje življenjsko obdobje. Foto: BoBo
Prav tako se pripravlja nova strategija Solidarnost, sožitje in kakovostno staranje prebivalstva, a to ni dovolj, potrebna je še ena enota ali organ, ki se bo s tem ukvarjal, je dejala in dodala, da v gospodarski krizi, ki je ustavila napredek na tem področju, dostikrat trpijo starejši. Foto: MMC RTV SLO

Ampak na splošno je Slovenija na področju starejših po mnenju Kornfeld-Mattejeve, katere namen obiska je bil oceniti stanje človekovih pravic starejših, naredila velik napredek. Izvaja se veliko stvari za starejše, Slovenija je na dobri poti in tako naj tudi nadaljuje, je dejala ob koncu uradnega obiska Sloveniji, kjer se je na povabilo vlade mudila od ponedeljka.

Pohvalila je dobro sodelovanje s civilno družbo, zlasti na področju nege na domu, pa projekte starejši za starejše, ki so po njenem mnenju zelo dobrodošli. Kot primer dobre prakse je izpostavila univerzo za tretje življenjsko obdobje.

Hkrati je opozorila na pomanjkljivo ureditev starejših Romov. "Nekateri Romi res potrebujejo pomoč in tukaj se bo treba potruditi. Romi v Sloveniji namreč nimajo ustanov niti infrastrukture za svoje starejše, ki mogoče niso zdravi in potrebujejo pomoč."

Po drugi strani pa meni, da je treba v slovenskih bolnišnicah odpreti geriatrične oddelke, o čemer so se že pogovarjali z ministrstvom za zdravje. O tem na ministrstvu, kot je povedala, že razmišljajo in se pogovarjajo z drugimi državami.

Slovenija je po njenih besedah pripravljena, da uredi oz. institucionalizira področje starejših in ustanovi urad ali kak drug organ v pristojnosti vlade ali ministrstev, ki bo koordiniral delo na tem področju.

Prav tako se pripravlja nova strategija Solidarnost, sožitje in kakovostno staranje prebivalstva, a to ni dovolj, potrebna je še ena enota ali organ, ki se bo s tem ukvarjal, je dejala in dodala, da v gospodarski krizi, ki je ustavila napredek na tem področju, dostikrat trpijo starejši.

Kornfeld-Mattova je med drugim obiskala Gorenjsko in Primorsko, kjer so potekale razprave z vladnimi predstavniki, nevladnimi organizacijami in drugimi, ki se ukvarjajo s tematiko starejših oseb.

Neodvisna strokovnjakinja bo septembra 2015 predstavila Svetu ZN za človekove pravice v celovitem poročilu svoje ugotovitve in priporočila o obisku države.