Postojnski brivec je obrnil ključ in šel.
Postojnski brivec je obrnil ključ in šel. "Bom že kaj drugega počel," je povedal za MMC konec leta. Foto: MMC RTV SLO
Frizerski salon je v Postojni obratoval vse od leta 1924. V 90 letih so ga zaprli le dvakrat za nekaj dni. Foto: MMC RTV SLO
Kot v starih časih. Foto: MMC RTV SLO

Na Postojnskem je pred kratkim zaokrožila novica, da legendarni frizerski salon, ki ga ne morete zgrešiti, če se peljete po stari cesti skozi Postojno, zapira vrata.

Da se lahko poklicna pot 89-letnega brivca kmalu konča, je Ozbič nakazal že konec leta v pogovoru za MMC: "Po zdajšnjem zakonu bi lahko delal do konca decembra, zdaj pa naj bi podaljšali še za eno leto. Ta mesec se bo vedelo glede zakonskih določb, ali bomo tisti, ki bomo delali, izgubili del pokojnine. Govorijo tudi o uvedbi davčnih blagajn. Če bodo strogi zakoni, je edina rešitev, da se zapre." Prav to sta tudi razloga, zakaj se je odločil Janko zapreti salon. Zaradi popoldanskega s.p.-ja mu je grozilo, da bo ostal brez dela pokojnine. Piko na koncu 90 let stare frizerske zgodbe pa je postavila napoved uvedbe davčnih blagajn, zaradi katerih je izračunal, da bi imel več stroškov kot zaslužka.

Frizerski salon je pred 90 leti odprl Viktor Ozbič, oče Janka Ozbiča, in je pravi muzejski eksponat, saj je z nekaj manjšimi spremembami videti tako kot leta 1936, ko je Ozbič starejši opremil salon z modernimi stoli iz Parme, ki so takrat stali celo bogastvo in v salonu stojijo še danes.

In kaj se bo zgodilo s salonom? Lastnik enega izmed muzejev se je že zanimal, da bi vse odkupil in tak salon postavil v Ljubljani kot eksponat, ampak je še prehitro, da bi se za kaj takega odločil. A škoda bi bilo, če bi salon zapustil Postojno, saj se je zarezal v zgodovino Postojne kot uspešna zgodba, ki je preživela različne sisteme, kot tudi v glave in brade Postojnčanov, ki so šli skozi spretne roke Viktorja in Janka Ozbiča, dveh še zadnjih profesionalnih brivcev na Postojnskem.