Štorklje na poti v toplejše kraje
V Sloveniji gnezdi približno 260 štorkelj
Objavljeno: 2. oktober 2017 ob 11:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Štorklja, štorklji
Ko štorklje odletijo, je to oznanilo, da se poletje poslavlja in prihaja jesen. Foto: EPA

Če imate na hiši gnezdo, je to dober znak, saj se štorklje oziroma štrkice, kot jim pravijo domačini, rade vračajo tam, kjer so dobri in prijazni ljudje, pravijo sogovorniki v oddaji Prvi na obisku. Velika Polana, ki ima štorkljo tudi v grbu, je namreč že od leta 1999 evropska vas štorkelj, kamor jih radi prihajajo opazovat in se slikat z njimi številni turisti iz Slovenije in tujine.

Iz Afrike priletijo k nam konec marca ali v začetku aprila ter se vrnejo v tople kraje do konca septembra, je povedal ornitolog dr. Damijan Denac in dodal: "Z globalnimi in klimatskimi spremembami se selitveni vzorci spreminjajo, zato ni več redkost videti belo štorkljo pri nas tudi pozimi. Vsako zimo pet do deset osebkov belih štorkelj ostane pri nas. Za njih ni problem mraz, glavni dejavnik je hrana, ki pogojuje preživetje." Če je pozimi malo snega, imajo tudi večjo možnost preživetja tu, kot če se odpravijo na selitev, med katero največ belih štorkelj pogine. V hudih zimah z veliko snega pa se nekatere ptice navadijo, da hodijo v bližino domov iskat hrano.

Štorklje boste lahko videli v Prekmurju na Murski ravani, kjer gnezdi približno 90 parov štorkelj, na Dravskem polju v Slovenskih Goricah, Dravinjski dolini, Krški ravani, Goričkem, Belini krajini in v Dolenjskem podolju. V najboljših letih lahko poleti iz gnezd tudi več kot 500 mladičev, v slabših pa okoli 200.

Park Dežela štorkelj v Veliki Polani
Če se odpravite v Veliko Polano, boste v samem centru lahko obiskali domačijo pisatelja Miška Kranjca in se sprehodili po parku imenovanem Dežela štorkelj. Tu boste lahko s pomočjo informacijskih tabel izvedeli osnovne informacije o belih štorkljah in se poučili o rastlinskih in drevesnih vrstah, značilnih za to območje. Dobili pa boste še ideje, katere turistične znamenitosti si lahko ogledate v okolici, je povedala Melita Kranjec s TIC Štrk.

Otroci so najraje opazovali mladiče
Domačina Vinko in Cecilija sta zatrdila, da je bilo včasih bistveno več štorkelj. In vse so gnezdile na dimnikih, kar je pomenilo srečo za hišo. Predvsem otroci so jih radi opazovali, še posebej mladiče. Vinko tudi zdaj, ko je v domu starejših, vedno pogleda, kdaj bo priletela prva. Po navadi so napovedovali vreme glede na to, koliko mladičev so imele štorklje. Dva ali tri je bila redkost, je povedala Cecilija. Če so imele tri jajca in so enega vrgle z gnezda, naj bi bila suša. Mlajšim so tajili, od kod pride otrok, nato pa so rekli, da ga je štorklja prinesla.

Gnezda so povečini že prazna
"Ko štorklje odletijo, je to oznanilo, da se poletje poslavlja in prihaja jesen. Tudi zdaj so že večinoma odšle in so gnezda prazna. S štorkljami je področje ob reki Muri vedno živelo in so tudi znanilke rodnosti in simbol Prekmurja oziroma Pomurja. Zaradi sušnega obdobja pa se štorklje selijo na višje ležeča področja, zato jih danes lahko vidimo tudi na Gorenjskem," je povedal župan Velike Polane mag. Damjan Jaklin. Naravne okolje se je spremenilo in tudi razmere v kmetijstvu so razlog, da se nekateri travniki zaraščajo, kar pa je neugodno za štorklje.

Oddajo Prvi na obisku: Evropska vas štorkelj sta pripravila Andreja Gradišar in Peter Močnik ter jo lahko poslušate na: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/08/prvi-na-obisku-103/.

B. L.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.