Iranska policija je zasegla sto golobov, izurjenih za dostavo mamil. Foto: Reuters
Iranska policija je zasegla sto golobov, izurjenih za dostavo mamil. Foto: Reuters
Vrečka
Bombažna vrečka, v kateri so preprodajalci skrili droge in jo pripeli na goloba, ki je droge dostavljal južnoameriški zapor. Foto: Reuters

"Preprodajalci mamil dajo snovi v posebne škatle, ki jih pripnejo na noge golobov, ki so izurjeni, da mamila dostavijo na druge lokacije v Kermanašahu," iranska tiskovna agencija Irna navaja lokalnega predstavnika sodstva.

Trije milijoni Irancev naj bi bili odvisni od mamil, saj so poceni in lahko dostopna, poroča Guardian. Večina mamil v 80-milijonsko državo pride iz sosednjega Afganistana.

Golobi so pomemben del iranske kulture in poezije. Dolgoletna tradicija so golobje dirke, ki jih na podeželju, kjer družine golobe gojijo kar na strehah hiš in vrtovih, še vedno izvajajo.

Golobi za dostavo mamil tudi v Kuvajtu in Kolumbiji
Maja letos so o uporabi golobov za preprodajo mamil poročali iz Kuvajta, kjer so zasegli goloba z nahrbtnikom, napolnjenim s 178 tabletami, s katerim naj bi preprodajalci mamila spravili v državo.

V odmevnem incidentu iz leta 2011 so v Kolumbiji zasegli goloba, ki je marihuano in kokain dostavljal v zapor v severnem mestu Bucaramanga.

Veliko usmrtitev zaradi mamil
Iran je v prvi polovici leta izvedel 239 usmrtitev, med katerimi je bilo 129 povezanih s prekrški z mamili, poroča norveška organizacija za človekove pravice v Iranu. Avgusta je Iran sprejel nekaj zakonodajnih sprememb, po katerih bodo zaostrili pogoje za smrtno kazen, kar bo rešilo življenje nekaterih od 5.000 zapornikov, ki čakajo na usmrtitev.

Zakonodajne spremembe so najverjetneje posledica pritiskov Evropske unije, ki financira iranski program za boj proti mamilom, vendar je Iranu zagrozila, da bo financiranje ustavila, če bodo v državi nadaljevali smrtno kaznovanje za preprodajo mamil.

Zakonodajne spremembe, ki jih je potrdil parlament, čakajo še na odobritev ustavodajnega telesa, predvidevajo dvig predpisanih količin za smrtno kazen. Po novem smrtna kazen čaka posedovalce 50 kilogramov opija in/ali dveh kilogramov kokaina, kar je precejšna sprememba od predhodnih petih kilogramov opija in 30 gramov kokaina, še poroča Guardian.

Prijeli 2.300 ljudi
Policija se srdito bori proti preprodajalcem mamil, v zadnjih štirih mesecih so v pokrajini Kermanašah prijeli najmanj 2.300 ljudi zaradi z mamili povezanih prekrškov.