V okviru akcije bodo na šolah in vrtcih potekali dogodki, namenjeni ozaveščanju najmlajših o pravilni rabi varnostnega pasu. Foto: BoBo
V okviru akcije bodo na šolah in vrtcih potekali dogodki, namenjeni ozaveščanju najmlajših o pravilni rabi varnostnega pasu. Foto: BoBo

Akcija bo letos potekala pod geslom "Vam je že KLIKnilo?", s katerim želijo pri agenciji opozoriti, da le en klik, ki ga slišimo ob pripetju varnostnega pasu na sprednjih sedežih, za polovico zmanjša tveganje hudih poškodb ali smrti v prometni nesreči, za skoraj četrtino pa dosledna raba pasu zmanjša tveganje lažjih telesnih poškodb. Varnostni pas je najučinkovitejši pri neposrednih trkih in pri prevrnitvah.

Nekoliko manj učinkovit je varnostni pas na zadnjih sedežih, kjer zmanjša tveganje hudih poškodb in smrti za četrtino. Ta razlika pa je vendarle dovoljšna, da je tudi na zadnjih sedežih pripenjanje smiselno, še dodajajo na agenciji.

Raba varnostnega pasu je v Sloveniji visoka, saj po podatkih agencije uporablja varnostni pas 90 odstotkov voznikov in 91 odstotkov potnikov na sprednjih sedežih ter 93 odstotkov otrok. Nekoliko nižja pa je uporaba varnostnega pasu pri potnikih na zadnjih sedežih, kjer varnostni pas uporablja 67 odstotkov ljudi.

Najpomembnejša je raba pri otrocih
Najpogosteje vozniki in potniki varnostni pas uporabljajo na avtocestah, sledijo regionalne ceste, najnižji odstotek pripetosti pa je v naseljih. Na agenciji ob tem opozarjajo, da vozniki pogosto podcenjujejo možnosti nesreče na krajših vožnjah.

Slednje je še posebej pomembno pri otrocih, ki morajo biti vselej pripeti, manjši otroci pa posajeni v ustreznih otroških varnostnih sedežih. Statistični podatki namreč kažejo, da do hudih poškodb otrok v prometnih nesrečah najpogosteje pride prav zaradi neustrezne uporabe varnostnega pasu ali otroškega sedeža.

Otrokom bodo v okviru akcije, ki bo potekala od 13. do 26. marca, namenjene delavnice in dogodki po šolah in vrtcih, kjer se bodo otroci lahko podučili o pravilni uporabi varnostnega pasu. Med akcijo pa bodo policisti in redarji poostreno nadzorovali uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih, s poudarkom na okolico vrtcev, šol in nakupovalnih središč.