Nekateri še vedno prisegajo na varčevanje v domačem prašičku ali nogavici pod vzglavnikom. Foto: EPA
Nekateri še vedno prisegajo na varčevanje v domačem prašičku ali nogavici pod vzglavnikom. Foto: EPA

31. oktober so razglasili za svetovni dan varčevanja leta 1924. Takrat so se na srečanju v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav in z razglasitvijo posebnega dneva varčevanja opozorili na pomembnost varčevanja.

Slovenci veljamo za zelo varčen narod. Vendar je treba biti pri varčevanju previden. Kot opozarja Zveza potrošnikov Slovenije, je na trgu žal veliko varčevalnih produktov in prodajnih praks, ki temu ne ustrezajo. Sporočila, da se vse več ljudi zaradi visoke brezposelnosti in nizkih dohodkov s svojimi sredstvi komaj prebije čez vsak mesec, so zelo skrb vzbujajoča, posledično pa to pomeni, da je tudi vse manj potrošnikov zmožnih finančno varčevati.

Vsako varčevanje, pa čeprav le nekaj evrov mesečno, je priporočljivo. Seveda pa je to ob nižjih prihodkih veliko težje, saj so že osnovni stroški visoki. Eden izmed načinov, da lahko kljub temu prihranimo nekaj evrov, je, da v gospodinjstvu natančno spremljamo in načrtujemo svoje izdatke.

Ne nasedajte obljubam o visokih donosih!
Tistim, ki jim sredstva omogočajo, da lahko varčujejo, pa v Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo previdnost pri izbiri načina varčevanja. Žal se pod krinko resnega in profesionalnega svetovanja pojavljajo številni neprimerni produkti in slabo izobraženi prodajalci, ki pogosto gledajo le na lastni dobiček. To pa predstavlja visoko tveganje izgube ali pa donosov, ki ne bodo pokrili niti inflacije, opozarjajo na ZPS-ju. Za tiste, ki varčujejo manjše zneske ali pa le za nekaj let, je najmanj tvegano, da se odločijo za preprosta varčevanja z vnaprej določeno obrestno mero.

ZPS svetuje preproste varčevalne produkte
Potrošnikom v ZPS-ju svetujejo, naj se pri varčevanju raje odločijo za preproste produkte. Šele tisti, ki so za svoje trenutne potrebe že poskrbeli in ki privarčevanega denarja dalj časa ne bodo potrebovali za druge namene, lahko razmislijo o bolj tveganih oblikah varčevanja, če se jim obresti klasičnih bančnih varčevanj zdijo prenizke. Pri tem pa je ključno, da so previdni in nezaupljivi do obljub prodajalcev o možnosti visokih donosov raznih strukturiranih produktih ali zavarovanj.

Bolj zapleten je finančni produkt, večja je verjetnost, da nam prodajalec želi prikriti dejanska tveganja in stroške,” so v ZPS-ju zapisali v sporočilu za javnost. Bolje se je odločiti za preproste produkte s široko razpršenim tveganjem in nizkimi stroški, iz katerih je vedno mogoče izstopiti.