"Pek ni samo človek, ki da testo vzhajati in peči, v bistvu je prava poezija"
Ena izmed največjih pekarn za peko v krušni peči pri nas
Objavljeno: 2. maj 2016 ob 14:26
Haloze - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Ena izmed največjih pekarn za peko v krušni peči pri nas stoji sredi Haloz. Foto: RTV SLO

Sredi Haloz stoji prav posebna pekarna. V njej vsak dan razen ob nedeljah pečejo kruh v krušni peči. Sprva je kruh pekla le gospa Blanka, ob pomoči sina Darjana pa ta družinska pekarna postaja največja pekarna za peko v krušni peči pri nas.

Strma haloška cesta vodi do pekarne v Slatini. Kupi drv pred hišo in kombi za dostavo so njen sestavni del. Ko razgreta žerjavica segreje krušno peč, vanjo Blanka in Darjan položita 50 hlebov mešanega rženega kruha. "Ena šarža peke je okoli 160 hlebcev, tam nekje, delamo vse po naročilu, tudi od začetka smo delali vse po naročilu," pojasnjuje Blanka Arnečič.

Pred 23 leti je Blanka začela z desetimi hlebi v eni krušni peči, danes imajo štiri peči, v njih spečejo več sto kilogramov kruha. Mešani rženi hlebec iz slovenske moke je njihov glavni izdelek, po receptu prednikov. Najpomembnejša pa so drva: "Samo bukova, če imaš katera koli druga drva, so lahko veliki problemi, ni pečen, ali je surov, ali je prepečen, pa tudi diši drugače," je povedala Blanka, sin Darjan pa je razkril svoje načrte: "Moji načrti so takšni, da bom držal kakovost, širil proizvodnjo in nove izdelke dal v prodajo."

Tako preprosti in jasni so cilji mladega peka, ki končuje študij živilstva in prehrane. Pek je sicer deficitarni poklic. Tudi zato, ker ga slabo poznamo, pravi Darjan. "Da ljudje sploh vidijo, kaj je pek, da pek ni samo človek, ki pride v pekarno zvečer delat, da testo vzhajati in peči, v bistvu je prava poezija!"

Veliko znanja in izkušenj je treba, da nastanejo dobri izdelki. Arnečičevi kakovost dokazujejo z najvišjimi priznanji vseh 23 let.

D. S., Tatjana Kren/TV Slovenija
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Lipoglav
# 02.05.2016 ob 14:30
Kruh je prastar narodni simbol, katerega na žalost redko kje vhajajo slovenske roke. Da prodajo Žita Hrvaški sploh ne omenjam.
matija0000
# 02.05.2016 ob 18:26
Vsak poklic je lahko poezija. Lahko pa je tudi pekel...
Vreizeja
# 02.05.2016 ob 14:47
Mmm, zgleda super. Se ga da kje kupiti/naročiti ali so vse kapacitete polne?
ericcartman
# 02.05.2016 ob 15:22
@vreizeja
Kupiš ga lahko v vsaki trgovini Jager. Na ptujskem koncu ga imajo tudi določeni mesarji na voljo v svojih prodajalnah
macwola
# 02.05.2016 ob 18:33
Tudi poezija je lahko slaba, če se že gremo čudne primerjave.
stanolio
# 02.05.2016 ob 16:54
Visoki tlak
Italijani imajo leder namesto kruha, Francozi pa polito moko. Naš kruh je daleč najboljši, brez konkurence. Sem bil po celem svetu in upam to trditi. Lp
por
# 02.05.2016 ob 16:37
@ Lipoglav, Visok Tlak

Mja. polovica mojih kolegic ga peče doma, več ali manj iz pire in ajde. Ena izmed pozitivnih stvari 'hipsterstva', haha.
Majora
# 02.05.2016 ob 16:01
Kakšne sestavine uporabljamo pri peki kruha? Moko, kvas, vodo in sol. Zdaj pa pojdite v trgovino in na nalepki preberite, kaj vse je v tistem kruhu.
Bendit
# 02.05.2016 ob 19:27
Pa jeb... cesta da niste znal enga hlebca prerezat in pokazat kruh?! O cem pa govori prispevek? Ko da bi govorili o mikro pivovarni potem bi pa kazali samo pivo v piksnah...kaj naj ugibam kak je notri?!? To je izpadlo kot da bi naredil kak clan bralnega krozka ne pa novinar nacionalne televizije. Sej bo, pocasi, drugic.
macwola
# 02.05.2016 ob 18:19
"Pek ni samo človek, ki da testo vzhajati in peči, v bistvu je prava poezija

Se sam meni zdi naslov čuden? Pek je poezija???
miss_theory
# 02.05.2016 ob 21:00
Načeloma kruh pečem sama, vendar če tega vjagam, potem ne pečem. Ta rženi kruh omamno diši, dolgo časa ostane svež in je kar konkreten hlebec. Bukova drva naredijo svoje.

Prispevka sem vesela, ker zdaj vem, kdo ta kruh peče in kakšen odnos ima do svojega dela! Naslednjič mi bo še bolj teknil! Lep pozdrav v Haloze (MMC - več prispevkov iz Podravja, prosim!).
Hrk hrk
# 26.08.2018 ob 12:01
Samo bukova drva,na posnetku pa kup smrekovih odpadkov.
darkwader
# 02.05.2016 ob 20:19
Ha, me prav zanima kakšne majo plače, glede na to da delajo ponoč pa to...
ZeK
# 02.05.2016 ob 17:51
stanolio

meni je pa italijanski fantastičen. tak z velikimi luknjami.
je pa veliko dela. 3 ure, pa nato 18 ur vzhajanja v hladilniku, pa še tri ure zunaj njega.
kvasa se ne uporablja, temveč se tri dni prej pripravi "starter" (lievito madre) iz moke in vode.
tak kruh kupujem na Opcinah v pekarni Sosi ali pa ga sam pripravim doma.
veliko dela, ampak vredno truda.
drugega skoraj ne jem več.
VisokTlak
# 02.05.2016 ob 17:30
Ma seveda. Pri nas je itak vse najboljse,najlepse,najvecje...kaj se? Zato pa smo tam kjer smo; zadnji med zadnjimi v eni majhni,revni,vzhodnoevropski drzavici.
VisokTlak
# 02.05.2016 ob 16:27
Bisem se jedel v slovebji dobrega kruha! Seveda ce se ga primerja s Francoskim in Italijanskim. Oni res znajo!