Koncept festivala, ki ga prireja Zavod za turizem Maribor - Pohorje s številnimi partnerji, so lani popolnoma prenovili. Medtem ko se je v prejšnjih letih s trgatvijo Stare trte končeval, se po novem s tem dejanjem začenja in traja vse do martinovanja. Foto: Ciril Ambrož
Koncept festivala, ki ga prireja Zavod za turizem Maribor - Pohorje s številnimi partnerji, so lani popolnoma prenovili. Medtem ko se je v prejšnjih letih s trgatvijo Stare trte končeval, se po novem s tem dejanjem začenja in traja vse do martinovanja. Foto: Ciril Ambrož
Festival Stare Trte, najstarejša trta
Festival poteka v čast najstarejši trti na svetu, ki na Lentu raste že več kot 400 let. Zaščitena je kot naravni spomenik in vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Foto: BoBo

Letos je stara trta rodila 191 grozdov, prvega pa bo na nedeljski svečani trgatvi odrezal častni gost, Američan William Carson, ki je po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Janje Viher "velik promotor stare trte čez lužo", saj je svoje kalifornijsko vino poimenoval kar Drava Wines.

V nedeljo bodo okronali tudi 10. mariborsko vinsko kraljico in v sodelovanju z mariborskim kmetijsko-gozdarskim zavodom razglasili rezultate 50. vinskega letnika vinorodne dežele Podravje. Prav tako bodo zbirali vzorce grozdja ali vina potomk stare trte in tako izdelali posebno jubilejno vino.

"Želimo, da je stara trta prepoznana ne samo v našem lokalnem okolju, ampak da je ta sinonim posebnosti tudi na slovenski ravni veliko bolj ovrednoten in cenjen," je na današnji novinarski konferenci povedala Viherjeva.

Po novem bodo vsi dogodki potekali pred Hišo Stare trte na Lentu, edina izjema je martinovanje, ki ostaja na Trgu Leona Štuklja. Pred Hišo Stare trte bodo tako tudi letos postavili montažno tribuno, po novem pa tudi šotore s predstavitvami turističnih društev in ponudbe okoliških občin.

Pet tednov dogajanja
Skupno se bo v petih tednih zvrstilo več kot 70 dogodkov, večinoma ob koncu tedna. Med drugim bodo izvedli 32. Splavarski krst, v okviru projekta Podeželje v mestu se bodo vrstile predstavitve vinarjev, postavili bodo sejem rokodelske obrti, izvedli 5. Praznik sira in predstavili 30 let pridelave ledenega vina na Slovenskem. V okviru festivala Stare trte bodo potekali tudi mednarodni salon vina in kulinarike Vindel ter salon štajerskih mladih vin Pubec, kolesarski izleti in pohodi po vinskih poteh, ponovno bo na voljo posebna festivalska ponudba v gostilnah.

"Verjamemo, da bomo z vsemi temi dogodki obogatili ponudbo v našem mestu in pričarali pridih jeseni tako za lokalno prebivalstvo, za katero si želimo, da živi z zavedanjem, da smo mesto najstarejše trte na svetu, in na drugi strani, da bomo privabili še več obiskovalcev iz tujine, ki sicer že zelo dobro poznajo ta naš festival," je še povedala Viherjeva. V prihodnje med drugim načrtujejo postavitev vinogradniškega muzeja na Lentu.

16. festival Stare trte se bo končal 11. novembra z največjim enodnevnim martinovanjem v Sloveniji.