Posebnost literarnega kluba je, da lahko člani oddajo material tudi na roko napisan. Večina članov Likusa namreč ne uporablja računalnika. Foto: BoBo
Posebnost literarnega kluba je, da lahko člani oddajo material tudi na roko napisan. Večina članov Likusa namreč ne uporablja računalnika. Foto: BoBo

Likus je vseslovensko društvo, zanj pa pišejo tudi pisci iz tujine. "Združujemo vse ljubitelje lepe besede, tako proze kot lirike," je v radijski oddaji Storž v pogovoru z Lucijo Fatur dejal Čegovnik. "Član Likusa sem približno 15 let, takrat sem prvič srečal ustanovitelja kluba Zmaga Rafolta. Takrat sem se ukvarjal z lokalno televizijo, imeli smo skupni interes, da bi dokumentiral starostnike, ne samo v tiskani obliki, temveč smo jih posneli, ko so nastopali." Kot pravi, je šele z nastopom funkcije predsednika v celoti dojel, kaj društvo je in kakšen je njegov pomen.

Povprečna starost dejavnih članov, torej takih, ki pišejo, je 86 let, povprečna starost pa je sicer 87 let. Člani pišejo o različnih temah, največ pa se jih v klub vključi, da bi ohranili del zgodovine za svoje otroke in vnuke. "Največ pišejo o tem, kakšno je bilo njihovo življenje v mladosti, kaj so počeli, včasih so opisane tudi tragedije, skratka, teme so različne," je še dejal Čegovnik.

"Veliko starostnikov je, ki ne morejo več priti. Zato smo se odločili, da spremenimo status in bomo skušali te starostnike reaktivirati, jih bomo skušali obiskovati ob priložnostih, recimo ob praznikih in rojstnih dnevih, jih bodrili, naj še kaj napišejo. Naši starostniki recimo niti ne vedo, da imamo prenovljeno spletno stran, da imamo profil na Facebooku in takoj naprej," je še dejal Čegovnik in dodal, da si želijo, da bi razpršena društva, ki delujejo na področju literarnega ustvarjanja, združili na državni ravni. "Želimo si, da bi v neki bližnji prihodnosti povezali vse literate in ustanovili zvezo literarnih piscev, ki bi uresničevala interese vseh."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi.