V lekarnah imajo ob uvedbi terapevtskih  skupin več dela s pojasnjevanjem, kaj uvedba skupin prinaša. Foto: MMC RTV SLO
V lekarnah imajo ob uvedbi terapevtskih skupin več dela s pojasnjevanjem, kaj uvedba skupin prinaša. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub je ob uvedbi dveh novih terapevtskih skupin zdravil, in sicer zdravil za zniževanje krvnega tlaka in zniževanje holesterola v krvi, poleg naštetega opozoril tudi, da so težave tudi z različnimi dobavnimi cenami zdravil, saj določena farmacevtska podjetja pred uvedbo terapevtskih skupin zdravil, kar se je zgodilo 6. januarja, niso spustila višine cen zdravil, pač pa jih znižujejo postopoma. Tako so doplačila za zdravila po njegovih besedah razmeroma visoka, tudi do 24 evrov za škatlico, veliko pa jih doplačuje med 10 in 15 evri. "To bolniki težko plačajo, to je velik problem," je opozoril.

Sicer so bolniki po njegovih besedah razumevajoči in v lekarnah posebnih težav zaradi tega niso imeli. "Ampak vsak, ki doplača, reče, da se bo prihodnjič skušal pri zdravniku dogovoriti za drugo terapijo," pravi Golub.

Ob tem opozarja, da bo menjava terapij zagotovo prinesla negativne učinke na zdravje bolnikov. Predvsem je po njegovih besedah težava pri starejših bolnikih, ki so vrsto let jemali določeno zdravilo, in bodo ob zamenjavi zmedeni ter bodo bodisi vzeli preveč zdravil ali pa jih sploh ne bodo.

Proizvajalci počasi znižujejo cene
Težave so tudi pri kritju različnih dobavnih cen zdravil. Ker so proizvajalci zdravil postopoma zniževali cene zdravil, imajo v lekarnah zdravila, ki so jih nakupili po različnih cenah. Lekarniška zbornica je po Golubovih besedah takoj po napovedi uvedbe dveh novih terapevtskih skupin zdravil pozvala lekarne, naj zmanjšajo zaloge, da bo zdravil z različnimi cenami malo.

Golub opozarja, da je poslovna odločitev vsake lekarne, ali bo znižala zalogo, ali pa bo to prevalila na bolnike. Vseeno pa se je za ta ukrep po njegovih besedah odločila večina lekarn in tako bolnikom ni treba kriti še razlik v nabavni ceni zdravila. Nekatere lekarne pa so se tudi dogovorile z dobavitelji oz. farmacevtskimi podjetji, da bodo pokrila razliko v stari in novi ceni zdravil.

Se pa po njegovih besedah tudi dogaja, da so lekarne do te mere znižale zalogo zdravil, da je kakšen dan določenega zdravila tudi zmanjkalo in se morajo bolniki vračati v lekarno naslednji dan. A so bolniki razumevajoči, da je to v njihovo dobro, saj jim tako za zdravilo ni treba doplačati, je še dejal Golub.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sicer pravijo, da proizvajalci zdravil po uvedbi dveh novih terapevtskih skupin zdravil za zniževanje krvnega tlaka in zniževanje holesterola v krvi nenehno znižujejo cene zdravil. Po njihovih navedbah se tako zmanjšujejo tudi morebitna doplačila bolnikov za ta zdravila. Poudarili so tudi, da bo zamenjav terapij zaradi uvedbe sistema razmeroma malo.