Zora Noč pomaga 94-letni Vasilki Krošelj. Foto: MMC RTV SLO
Zora Noč pomaga 94-letni Vasilki Krošelj. Foto: MMC RTV SLO

Zori Noč, ki že 12 let obiskuje ljudi in jim pomaga, se je na enem obisku pridružila tudi naša ekipa. Vsako jutro se obiska nekdanje medicinske sestre razveseli 94-letna Vasilka Krošelj. Zora Noč, ki dnevno obišče od pet do sedem starostnikov, pri njej vedno najprej preveri, kaj ima v hladilniku. "Tisto, kar potrebuje, prenesem, drugače ji prineseta hči pa sin," pravi Zora.

Potem ji oskrbi boleče koleno, gospodinjska dela pa Vasilka Krošelj še vedno lahko opravi sama. Na njen dom prihaja predvsem zaradi druženja.

Lokalne skupnosti so zakonsko obvezane, da pokrijejo polovico stroškov teh storitev, država denarja ne prispeva. Ljubljanska občina se je zato odločila za 80-odstotno sofinanciranje, oskrbovanec pa mora za en obisk doplačati tri evre in pol.

"Če pa nastane težka situacija, da uporabnik ne more plačati te storitve, pa se tukaj vključi tudi center za socialno delo in se dogovarjajo o opustitvi plačila," pojasni Ljiljana Batič, direktorica Zavod za oskrbo na domu Ljubljana.

Ker se naša družba stara, bo potreb po tovrstni pomoči še več, je prepričana direktorica zavoda. "Tako da to gotovo ni težava samo lokalne skupnosti, ampak je to širša družbena težava, ki se je bo treba tudi sistemsko lotiti. Vemo, da je zakon o dolgotrajni oskrbi že nekaj časa v pripravi," še dodaja Batičeva.

S sprejetjem zakona pa bi lahko ustvarili tudi priložnost za nova delovna mesta. V ljubljanskem zavodu je zaposlenih 130 ljudi.

Vsakodnevna pomoč za 1300 starejših in bolnih
Vsakodnevna pomoč za 1300 starejših in bolnih