Učinki redne telesne vadbe pozitivno vplivajo na telo in duha. Kot opozarjajo strokovnjaki, nikoli ni prepozno. Foto: EPA
Učinki redne telesne vadbe pozitivno vplivajo na telo in duha. Kot opozarjajo strokovnjaki, nikoli ni prepozno. Foto: EPA
Organizatorji želijo dokazati, da leta niso ovira za dejaven življenjski slog. Foto: Organizator

Slogan Ponovno na konju! razkriva žejo organizatorjev, da bi se športno udejstvovalo čim več starejših, saj to pomembno vpliva na njihovo fizično in psihično počutje. Prvo akcijo Simbioza giba bo na Fakulteti za šport v ponedeljek slavnostno odprl predsednik države Borut Pahor.

"Svetovne rezultate v plavanju sem dosegel, ko sem bil star 75 let," je dejal 89-letni Miki Muster, eden od ambasadorjev projekta. Slovenski animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser je pri skoraj 90 letih še vedno izjemno vitalen in vsak trenutek izkoristi za rekreacijo, na katero njegovi vrstniki pogosto pozabijo.

Brezplačne vadbe bodo starejšim na voljo vsak dan med 10. in 11. uro ter med 17. in 18. uro, akciji pa se pridružuje več kot 250 lokacij, med njimi tudi številne osnovne šole, vrtci in domovi za upokojence, kjer bodo starejši lahko vadili v družbi svojih vnukov. Akcijo podpira tudi veliko znanih ambasadorjev, ki se zavedajo pomena in koristi rednega športnega udejstvovanja.

Program Simbioze giba

PONEDELJEK, 13. 10.
Slavnostno odprtje Simbioze giba ob 10.00 na Fakulteti za šport (Gortanova 22, Ljubljana). Kot slavnostni govorniki bodo nastopili predsednik RS Borut Pahor, dekan Fakultete za šport dr. Milan Žvan in pobudnik projekta Žiga Vavpotič.

Po uradnem odprtju si bodo prisotni lahko ogledali ali pa se celo sami udeležili gibalnih programov, ki se bodo odvijali na Fakulteti za šport: se zavrteli ob poskočnih ritmih ljudskih plesov, vadili na Senior-Fit vadbi, zaplavali v bazenu ali pa opravili meritve telesne sestave na Inštitutu za šport.

TOREK, 14. 10.
V hotelu Thermana Park Laško (Zdraviliška cesta 6, Laško) bo v dopoldanskem terminu (od 10. do 11. ure) plaval Miki Muster.
Na pohodu od Novega trga proti trnovski plaži (od 10. do 11. ure) se bo udeležencem pridružil predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

ČETRTEK, 16. 10.
V Arboretumu Volčji Potok bo v popoldanskem terminu (od 17. do 18. ure) tibetanske vaje izvajal Janez Hočevar - Rifle.
V Klubu 300 bo predsednik državnega zbora Milan Brglez igral bovling (od 17. do 18. ure).

PETEK, 17. 10.
Nordijsko hojo (začetek ob 10. uri) na Novem trgu v Ljubljani bosta vodila Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in Manca Košir.
V Termah Krka (Otočec) bo Nuša Derenda od 10. do 11. ure igrala golf.
V nedeljo je v dopoldanskih urah v Kranjski Gori predvidena slovesnost ob koncu akcije, kjer se bodo udeleženci gibali v družbi ene od slovenskih ikon vitalnosti.