Predvsem na Obali lahko količina ozona preseže opozorilno vrednost. Foto: BoBo
Predvsem na Obali lahko količina ozona preseže opozorilno vrednost. Foto: BoBo
Neurje, strele
Udari strel so v petek zanetili več požarov. Podobno bo lahko tudi danes. Foto: EPA
Neurja povzročala težave

Največ težav zaradi močnega vetra je bilo v petek na severovzhodu države, kjer je odkrilo več streh in podiralo drevesa. Eno je padlo na brunarico v Radencih, v katero se je pred neurjem zatekel par, ki je bil na ribolovu. Poškodovano žensko so odpeljali v bolnišnico, je poročal Radio Slovenija. Udari strele so zanetili tudi več požarov.

V Razkrižju je razkrilo več streh, toča pa je najhuje prizadela naselja Matjaševci, Dolič, Kuzma in Gornji Slaveči. O odkritih strehah, podrtih drevesih in zalitih kleteh so poročali tudi z območja Ptuja, Brežic, Krškega, Brezovice, Kranjske Gore, Ormoža, Cirkulan in Trebnjega. Cesto med Mojstrano in Vrati je zasul plaz.

Vremenoslovci sicer opozarjajo, da so krajevne nevihte mogoče tudi danes popoldne. Čez dan bo sicer še vedno velika toplotna obremenitev, saj bodo najvišje dnevne temperature med 29 in 34 stopinjami Celzija. Poleg tega je sploh na Obali možno preseganje opozorilne vrednosti ozona, še opozarjajo na Arsu.


Nedeljska osvežitev

V nedeljo zjutraj bo na zahodu in severu spremenljivo oblačno, možne bodo že manjše padavine. Drugje bo sprva še delno jasno. Čez dan se bodo padavine z močnimi nevihtami krepile, se razširile nad vso državo, nato pa od severa ponehale v večernem času.

Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 22, najvišje dnevne od 23 do 31 stopinj Celzija, ob prehodu vremenske fronte pa se bo popoldne osvežilo, še napovedujejo na agenciji za okolje in dodajajo, da bo v ponedeljek precej jasno in povečini suho z nekaj jutranje megle.

Kaj pa v prihodnjem tednu?
Od torka do nedelje bo vreme precej nestanovitno. Predvsem v popoldanskem času bo večja verjetnost za krajevne padavine, deloma nevihte. Sprva bodo najvišje dnevne temperature še okrog 30 stopinj, nato bi se v petek po prehodu vremenske fronte lahko nekoliko ohladilo, so zapisali na Arsu.

Neurja povzročala težave