Ta izjemen projekt nam omogoča vpogled v običajne in izjemne ljudi, ki so pomagali izoblikovati to državo in preostali svet, poudarjajo pri britanski vladi. Foto: EPA
Ta izjemen projekt nam omogoča vpogled v običajne in izjemne ljudi, ki so pomagali izoblikovati to državo in preostali svet, poudarjajo pri britanski vladi. Foto: EPA

Oporoke, ki segajo vse do leta 1858, je na posebni spletni strani objavila britanska vlada. "Ta izjemen projekt nam omogoča vpogled v običajne in izjemne ljudi, ki so pomagali izoblikovati to državo in preostali svet," je pojasnil vladni predstavnik Shailesh Vara. "Je izjemen vir ne le za zgodovinarje, temveč za vsakogar, ki ga zanimajo družbena zgodovina ali znane osebnosti," je dodal.

Tisti, ki jih zanimajo podrobnosti poslednje volje znanih in manj znanih, bodo morali za digitalno kopijo posamezne oporoke odšteti deset funtov (12,75 evra), so pa osnovni podatki o besedilu nekaterih dostopni brezplačno.

Orwell vztrajal pri ohranitvi njegovega arhiva
Iz delčkov oporok je tako razvidno, da je Churchill svoji družini zapustil nekaj več kot 300.000 funtov, kar bi danes naneslo približno pet milijonov funtov oziroma dobrih šest milijonov evrov.

Znani pisatelj Charles Dickens je v svoji oporoki iz leta 1870 podal natančna navodila za svoj pogreb. "Posebej poudarjam, da moram biti pokopan na poceni, skromen in strogo zaseben način," je zapisal.

Orwell, ki je umrl leta 1950, je vztrajal, da je treba ohraniti njegov arhiv zbranih dokumentov in zapisov, medtem ko je ekonomist John Maynard Keynes zahteval, da se večina njegovih listin uniči.

Že do zdaj so bili arhivi oporok prav tako na voljo javnosti, a je bilo treba med dokumenti brskati osebno. Te bodo v originalni obliki še naprej hranili v okolju z nadzorovano temperaturo.