Na prvem mestu oblačenja naj bosta udobnost in praktičnost. Foto: BoBo
Na prvem mestu oblačenja naj bosta udobnost in praktičnost. Foto: BoBo
Za športne dejavnosti naj bodo oblačila mehka in iz materialov, ki dihajo. Foto: MMC RTV Slovenija

Poleg tega različna bolezenska stanja, kot so artritis, kap, parkinsonova bolezen, slabovidnost in druge življenjske omejitve vplivajo tudi na izbiro oblačil, obutve in nakita. S primerno izbiro boste zadovoljnejši s seboj in samozavestnejši.

Kako izbrati oblačila?
Pri izbiri bodite pozorni na to, da so oblačila udobna, se v njih počutite sproščeno, vas ne ovirajo pri gibanju in so preprosta za pranje oziroma vzdrževanje. Če vas rado zebe, naj bo v omari več toplih oblačil, razna ogrinjala, šali in brezrokavniki. Revmatizem, pomanjkanje moči v mišicah ali drugi zdravstveni problemi lahko oblačenje otežijo. Morda boste z leti morali narediti korenite spremembe v svoji omari, tako da bodo v njej oblačila, ki bodo primerna za potovanje, telovadbo in vsakdanjo rabo. Predvsem pa taka, ki jih boste lahko oblekli in slekli tudi v sedečem položaju.

Starejšim pogosto povzročajo težave srajce in bluze z majhnimi gumbi ter zadrge, pri ženskah je lahko težavno zapenjanje nedrčkov, zato je pametno kupovati oblačila, ki jih zlahka oblečete in slečete. Namesto zadrg in gumbov poiščite oblačila, ki se zapenjajo na ježka, še posebej je to priročno pri obutvi. Izbirajte tkanine, ki jih lahko perete v stroju in sušite v sušilcu, ne da bi jih uničili ali poškodovali.

Ravno tako je priporočljivo imeti v omari oblačila, ki jih ni treba likati. Tudi material mora biti do kože prijazen.

Ne glede na starostno obdobje je vsak rad dobro videti in se počuti prijetno, zato je treba povezati modo in slog oblačenja vsakega posameznika. Pomembno je, da vsak uživa v svojih letih, ne glede na razmere in okolje, v katerem živi. Če niste prepričani, kakšen slog imate, odprite omaro in izberite nekaj kosov oblačil, ki jih imate najraje. Narišite mrežo kot za igro tri v vrsto in na sredino napišite 'moj slog', nato zapišite besede, ki označujejo izbrane kose oblačil, na primer eleganten, športen, zabaven, imeniten itd. Pomembno je, da veste, kakšen je vaš slog, in ga upoštevate pri nakupovanju oblačil.

Sledite smernicam
Ameriška strokovnjakinja za modo Brenda Kinsel svetuje, da vam modnih smernic ni treba v celoti prezreti, saj si lahko izberete kaj takega, kar je modno s pridihom klasike. Nikoli ni prepozno, da poskusite kaj novega in drugačnega. Kinslova se spomni gospe, ki je pri 86 prvič oblekla džins in bila navdušena. Ne izogibajte se sodobnim tekstilnim materialom, ki so lahko tudi klasično krojeni.

Včasih morate samo zamenjati trgovino, kjer lahko pomerite oblačila po vaši meri, ki so modna ali narejena iz drugačnih tkanin, kot ste jih vajeni. Včasih morate biti pa preprosto vztrajni, da najdete pravi kos oblačila, ki vam bo odlično pristajal. Ravno tako vam ni treba v drage trgovine, saj slovenski trg nudi pestro izbiro oblačil, kjer boste zagotovo slej ko prej naleteli na prave kroje in barve.

Nakit naj pristaja vašemu slogu oblačenja
Pri izbiri nakita bodite pozorni na obliko, barve in materiale, ki naj se podajo k vašemu slogu oblačenja, sicer bo nakit ostal v škatli. Ogrlice in zapestnice naj se zapenjajo na magnet, ki preprosto poveže oba konca. Če ste nagnjeni k temu, da radi presenečate, se pred korenitimi spremembami sloga oblačenja posvetujte s prijatelji ali znanci. Vsak se dobro počuti, če ve, da je naredil dober nakup in mu oblačila lepo pristajajo, za kar ga bo nagradila tudi okolica s pozitivnimi komplimenti, ki jih vsi radi slišimo.

Slog oblačenja prilagajajte priložnostim
Čeprav ste upokojeni, to še ne pomeni, da lahko zapostavite svoj zunanji videz. Čeprav ste nekateri v obdobju pokoja več časa doma, poskrbite za udobna oblačila, ki bodo namenjena vsakdanjim opravkom in domačim opravilom, vendar bodo še vedno v slogu. Za posebne priložnosti, ko se dogovorite s prijatelji za kosilo ali večerjo, pa oblecite kaj elegantnega ali športno-elegantnega. Zdaj vam ni treba več skrbeti, da boste primerno oblečeni za službo, zato si lahko pri oblačenju privoščite več svobode in tudi z oblačili izrazite sebe.

Oblecite oblačila, ki poudarijo vašo obliko postave
Ne oblačite se preveč mladostno, saj vas bo to samo še postaralo. Odrasla in zrela ženska ne bi smela hoditi okrog v kratkem minikrilu in tesnem topu, pravijo modni svetovalci. Nosite letom primerna oblačila, v katerih se počutite samozavestno in poudarijo vašo obliko postave. Pri izbiri oblek in kril glejte, da bodo do kolen ali čez, saj je na odrasli ženski to zelo dobro videti.

Poslikave majic niso nič slabega, le izberite sebi primerno. Oblačila z elastanom so udobna in v njih boste videti urejeno. Na trgu je ogromno oblačil, ki so primerna za različne starostne skupine, vendar naj bo vaš izbor podrejen dobremu počutju. Modne težnje niso vedno pisane za vsakogar, zato izberite tiste kose oblačil, ki vam najbolj ustrezajo.

Še nekaj modnih namigov za potovanja
Pogosto imajo ljudje v pokoju več časa za potovanja in se odločijo obiskati kraje, ki jih prej niso. Priporočljivo je, da imate v omari nekaj kosov oblačil, ki so lahka za vzdrževanje, saj si nihče ne želi s sabo jemati likalnika. Kupujte oblačila, ki se ne mečkajo in jih lahko spravite v torbo, vzamete ven in nosite. Izberite hlače, ki jih lahko nosite z različnimi kosi majic in puloverjev, med katerimi naj bo nekaj toplih. Za na letalo pa še kakšna priročna jopica.